Ο κάκτος είναι γνωστός ως φυτό της ερήμου. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να το πέρασε σε κλειστό χώρο αυτόν τον χειμώνα, χωρίς πολύ φως, ίσως και εγκαταλειμμένο στο ράφι σας. Λέγοντας σας ότι ο κάκτος δεν χρειάζεται πραγματικά συντήρηση, μπορεί να έχετε ξεχάσει να τον ποτίζετε ή αντίθετα πάρα πολύ. Από τον Μάρτιο, ο κάκτος χρειάζεται έναν πραγματικό ανοιξιάτικο καθαρισμό για να μπορέσει να ξαναβρεί την καλή του ανάπτυξη! Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε την άνοιξη για έναν ανανεωμένο κάκτο.
1) Μεταφύτευση
Προσοχή, η μεταφύτευση δεν γίνεται κάθε χρόνο, αλλά κάθε 3 ή 4 χρόνια. Παίρνετε πάντα τον κάκτο σας την άνοιξη. Η νέα γλάστρα θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη: περίπου δύο εκατοστά μεγαλύτερη σε διάμετρο. Προτιμήστε το σε τερακότα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να τρυπηθεί στον πάτο! Τοποθετήστε ένα μικρό στρώμα από πηλό βότσαλο ή χαλίκι, προσθέστε ένα ειδικό χώμα για γλάστρα για κάκτους (ακόμα κι αν το χώμα γενικής χρήσης κάνει το κόλπο) και προσθέστε ξανά μερικά βότσαλα από πηλό για να πιάσετε καλύτερα τη θερμότητα και να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Αποφύγετε να θάβετε τα σαρκώδη μέρη του κάκτου!
2) Σκόνη
Όπως τα περισσότερα φυτά, η σκόνη στον κάκτο δεν κάνει απολύτως τίποτα για να τον βοηθήσει να αναπτυχθεί. Αυτό σχηματίζει ένα στρώμα στα φυτά και ως εκ τούτου αιχμαλωτίζουν λιγότερο φως, κάτι που είναι πολύ δυσμενές για την ανάπτυξή τους. Φυσικά, ο κάκτος τσιμπάει! Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα μικρό πινέλο με απαλές τρίχες που μπορείτε να μπείτε ανάμεσα στα αγκάθια και τις πτυχές χωρίς να τις καταστρέψετε.
3) Φοβάστε τα παράσιτα
Ο νούμερο 1 εχθρός του κάκτου δεν είναι άλλος από το κοχίνιο! Για να εντοπίσετε αυτό το παράσιτο, υπάρχουν τα σημάδια: λευκά χνουδωτά σμήνη ή εγκαταλελειμμένα καφέ κοχύλια. Αλλά μην πανικοβάλλεστε, υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για να απαλλαγείτε φυσικά από τα έντομα λέπια. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τα βήματα πολλές φορές, αλλά μην χάνετε την ελπίδα! Να γνωρίζετε ότι αυτό που προσελκύει τα παράσιτα είναι ο ξηρός αέρας και η έλλειψη υγρασίας μέσα στο φυτό.
4) Η σωστή συχνότητα ποτίσματος και προσθήκης λιπάσματος
Παρόλο που είναι φυτό ιθαγενές στην έρημο, ο κάκτος χρειάζεται ελάχιστο νερό (ναι, υπάρχουν πραγματικά ντους στην έρημο!). Σε περιόδους μεγάλης ζέστης, ποτίζετε τον κάκτο σας μία φορά την εβδομάδα. Το χειμώνα, είναι δυνατό να σταματήσετε το πότισμα όταν το φυτό αδρανεί. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, προσθέστε λίπασμα περίπου μία φορά το μήνα.
Πηγή
Σχετικά Άρθρα:
Κάκτος: πώς να τον κάνετε να ανθίσει;
Παραισθησιογόνος κάκτος: φύτευση, φροντίδα και πότισμα του κάκτου Peyote
Κεφάλι γέρου (Cephalocereus senilis): φύτευση, φροντίδα και πότισμα