Τι να κάνετε με τις παιώνιες τον Αύγουστο: κλάδεμα, διαίρεση, φύτευση

Η καλλιέργεια όμορφων ανθισμένων παιώνων σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά απλή. Ο πιο υπεύθυνος τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ειδικά. Είναι απαραίτητο να κόψετε τον παλιό θάμνο pion, να τον σκάψετε, να χωρίσετε τις παιώνιες και στη συνέχεια να μεταμοσχεύσετε το φρέσκο ​​delenki σε ένα νέο μέρος.

Αξίζει επίσης να βρείτε χρόνο για να φροντίσετε νεαρές και ώριμες παιώνιες ώστε να ανθίσουν άφθονα την επόμενη χρονιά. Θα σας δείξουμε πώς να σχεδιάσετε την κηπουρική σας για να μην χάσετε τίποτα!

Πότε μπορώ να φυτέψω και να μεταμοσχεύσω παιώνιες

Το δεύτερο μισό του Αυγούστου και ολόκληρος ο Σεπτέμβριος είναι μια ευνοϊκή περίοδος για την αναζωογόνηση των παιώνων. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, τα φυτά σχηματίζουν μπουμπούκια για το επόμενο έτος, επομένως δεν πρέπει να μεταφυτεύσετε νωρίτερα. Αλλά δεν χρειάζεται να πιέσετε πολύ. Είναι ήδη κρύο τον Οκτώβριο και το delenki μπορεί να μην έχει χρόνο να ριζώσει, επομένως η μεταφύτευση παιώνιας το φθινόπωρο συνδέεται με κάποιο κίνδυνο. Αν και αν ο καιρός το επιτρέπει, η προσγείωση μπορεί να καθυστερήσει λίγο.

Η μεταφύτευση παιώνιας τον Αύγουστο θα αναζωογονήσει τους θάμνους, θα ενισχύσει την ανθοφορία τους, γιατί. σε πολύ πυκνούς θάμνους, τα άνθη γίνονται μικρά. Για τη διαδικασία, είναι καλύτερο να επιλέξετε χλοώδεις παιώνιες σε ηλικία 4-5 ετών, σαν δέντρο – 5-6 ετών. Μπορείτε να διαιρέσετε τους θάμνους ακόμα λιγότερο συχνά, μία φορά κάθε 10 χρόνια, αλλά θα είναι φυσικά πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό λόγω του μεγάλου μεγέθους του ριζικού συστήματος.

Η ιδανική στιγμή για να σκάψετε έναν θάμνο παιώνιας είναι όταν οι μπουμπούκια έχουν ήδη σχηματιστεί, αλλά η ανάπτυξη των ριζών δεν έχει ακόμη αρχίσει.

παιώνιες τον Αύγουστο

Πότε πρέπει να κλαδεύονται οι παιώνιες;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να κλαδέψετε τις παιώνιες μετά την ανθοφορία, όταν πρέπει να αφαιρεθούν τα κιτρινισμένα φύλλα και οι αποξηραμένοι μπουμπούκια. Όσο για το κλάδεμα στη ρίζα, ορισμένοι καλλιεργητές λουλουδιών δεν συνιστούν να το κάνουν τον Αύγουστο, γιατί. αυτό είναι κακό για το σχηματισμό μπουμπουκιών ανθέων. Αλλά το σκάψιμο και η διαίρεση του θάμνου σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι εύκολο, γι ‘αυτό σας συμβουλεύουμε να κόψετε τα παλιά στελέχη πριν από τη μεταφύτευση, αφήνοντας βλαστούς μήκους 5-7 εκ. Κόψτε τις παιώνιες που μοιάζουν με δέντρο και δέστε τις με ένα σχοινί .

Κλάδεμα παιώνιας για το χειμώνα

Τόσο οι νεαροί όσο και οι ενήλικοι θάμνοι χρειάζονται κλάδεμα. Το κλάδεμα των παιώνων το φθινόπωρο (Οκτώβριος-Νοέμβριος) είναι προτιμότερο, επιτρέποντας στα φυτά να ξεκουραστούν μετά την ανθοφορία και να προετοιμαστούν για το κρύο. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε όλους τους βλαστούς, αφήνοντας μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος. Πασπαλίστε τις φέτες με στάχτη με ρυθμό 2-3 χούφτες ανά θάμνο.

Μην βάζετε τα κομμένα μέρη των παιώνων στο κομπόστ, είναι καλύτερα να κάψετε τα υπολείμματα για να μην γίνουν πηγές ασθενειών.

Πώς να μεταμοσχεύσετε παιώνιες τον Αύγουστο

Εξετάστε βήμα προς βήμα πώς να μεταμοσχεύσετε παλιούς θάμνους παιώνιας.

Βήμα 1. Σκάψιμο των θάμνων

παιώνιες τον Αύγουστο

Το ριζικό σύστημα των παιώνων είναι ισχυρό, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να σκάψετε έναν θάμνο χωρίς ζημιά. Αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά, για παράδειγμα, επιλέξτε μια ξηρή μέρα για δουλειά, έτσι ώστε το χώμα να μην κολλάει στις ρίζες.

Για να διευκολύνετε την εργασία, προετοιμάστε τα εργαλεία εκ των προτέρων: ένα φτυάρι, ένα κλαδευτήρι, έναν ξύλινο πάσσαλο και ένα σφυρί. Σκάψτε στον θάμνο σε απόσταση 20-25 cm από το ρίζωμα, προσπαθήστε να βάλετε το φτυάρι κάθετα για να μην κόψετε τις ρίζες. Τεντώστε το φυτό χωρίς κόπο, κρατώντας απαλά τα κομμένα στελέχη. Εάν ο θάμνος δεν προσφέρεται, χωρίστε τον απευθείας στο έδαφος σε πολλά μέρη με έναν πάσσαλο και ένα σφυρί.

Στη συνέχεια, τινάξτε τον θάμνο από το έδαφος και ξεπλύνετε το ρίζωμα με τρεχούμενο νερό για να διευκολύνετε τη διαίρεση.

Βήμα 2. Η διαίρεση των παιώνων τον Αύγουστο

παιώνιες τον Αύγουστο

Η διαίρεση των παιώνων σας επιτρέπει να αναζωογονήσετε το φυτό, να ξεκινήσετε άφθονη ανθοφορία και ταυτόχρονα να απαλλαγείτε από τη σήψη και τις ξηρές ρίζες. Επιθεωρήστε το ρίζωμα από όλες τις πλευρές και χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι κήπου για να αφαιρέσετε τυχόν ύποπτα μέρη. Μετά από αυτό, αφήστε τον θάμνο για 5-6 ώρες στη σκιά, ώστε να μαραθεί λίγο. Διαφορετικά, οι φρέσκες ρίζες μπορούν να σπάσουν πολύ και δεν θα έχετε καλές διαιρέσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε απευθείας στη διαίρεση. Στόχος σας είναι να κόψετε το ρίζωμα σε τμήματα, καθένα από τα οποία θα έχει 3-5 μπουμπούκια και υγιείς ρίζες μήκους έως 20 εκ. Κόψτε τις ρίζες που είναι πολύ μακριές. Μπορείτε να κόψετε το ρίζωμα με ένα μαχαίρι, σε δύσκολες περιπτώσεις – ψιλοκόψτε με ένα τσεκούρι. Εάν οι ιστοί του φυτού είναι εύκαμπτοι, μπορείτε να τους χωρίσετε με τα χέρια σας.

Τα Delenki πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία πριν από τη φύτευση, ώστε να παραμείνουν υγιή και να ριζώσουν πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, τοποθετήστε τα για μισή ώρα σε ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και στη συνέχεια στεγνώστε και πασπαλίστε με στάχτη όλα τα κατεστραμμένα μέρη. Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε ντελένκι για φύτευση με τη βοήθεια ενός πολτού πηλού (γεμίστε μισό κουβά πηλό με νερό σε κατάσταση χυλού) με την προσθήκη στάχτης. Στεγνώστε μετά από μέρος του ριζώματος.

Τώρα τα delenki είναι έτοιμα για προσγείωση σε νέο μέρος!

Βήμα 3. Φύτευση παιώνιας σε ανοιχτό έδαφος

παιώνιες τον Αύγουστο

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανθοφορία των παιώνων και ο τόπος φύτευσης κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ τους. Επιλέξτε έναν καλά φωτισμένο χώρο, κατά προτίμηση με ανατολικό προσανατολισμό, όπου ο ήλιος λάμπει για τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα. Η μερική σκιά το απόγευμα θα επιτρέψει στην παιώνια να ανθίσει περισσότερο. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν προσχέδια στον ιστότοπο.

Αναλυτικές εξηγήσεις Γιατί οι παιώνιες δεν ανθίζουν. 8 λόγοι.

Σκάψτε μια τρύπα φύτευσης εκ των προτέρων, έτσι ώστε το έδαφος να έχει χρόνο να εγκατασταθεί και το φυτό να ριζώσει πιο γρήγορα. Το βέλτιστο βάθος και διάμετρος είναι 50 × 70 εκ. Τοποθετήστε ένα στρώμα αποστράγγισης 10-15 εκ. στον πυθμένα (άμμος ποταμού, διογκωμένος πηλός ή σπασμένο τούβλο). Στη συνέχεια, γεμίστε το λάκκο με ένα θρεπτικό μείγμα από 2 κουβάδες χούμου, στο οποίο προσθέστε πρώτα 0,5 φλιτζάνια υπερφωσφορικό, χλωριούχο κάλιο και τη γη που αφαιρέσατε από το λάκκο. Ανακατέψτε τα πάντα καλά και ρίξτε καθαρό νερό.

Εάν το έδαφος είναι όξινο, προσθέστε 2 φλιτζάνια αλεύρι ασβέστη ή δολομίτη στον λάκκο φύτευσης.

Τοποθετήστε το delenka στο λάκκο έτσι ώστε το κολάρο της ρίζας του να είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Σπρώξτε λίγο την παιώνια, καλύπτοντας τα μπουμπούκια με χώμα, αλλά μην πατάτε το χώμα. Ποτίστε καλά τα φυτά και το φθινόπωρο καλύψτε τη φύτευση με ένα παχύ στρώμα τύρφης ή χούμου (10-15 cm).

Για να κάνετε το φυτό να ριζώσει πιο γρήγορα, μπορείτε να το ρίξετε με Kornevin (1 g ανά 1 λίτρο νερού).

παιώνιες τον Αύγουστο

Φύτευση δέντρου ποικιλίας παιώνιας Fragrant Jade. Δώστε προσοχή στη θέση του διαχωριστή στο λάκκο

Η μεταφύτευση παιώνιας το καλοκαίρι σε άλλο μέρος μπορεί να γίνει σε μία σειρά. Σε αυτή την περίπτωση, κρατήστε την ακόλουθη απόσταση:

  • για μικρού μεγέθους χλοώδεις παιώνιες – 70-80 cm.
  • για μεσαίου μεγέθους ποώδεις παιώνιες – 90-110 cm.
  • για ψηλές παιώνιες με χορτάρι και δέντρα – 130-180 cm.

Αυτό ολοκληρώνει τη φύτευση παιώνιας τον Αύγουστο. Στα επόμενα δύο χρόνια, οι θάμνοι θα αυξήσουν τη μάζα της ρίζας, γι ‘αυτό συνιστούμε να αφαιρέσετε όλα τα μπουμπούκια που εμφανίζονται. Και ήδη από 3-4 χρόνια μετά τη φύτευση, η παιώνια θα γίνει αρκετά δυνατή για να ανθίσει υπέροχα.

Ένας άλλος τρόπος για να φυτέψετε παιώνιες:

Πώς να ταΐσετε τις παιώνιες τον Αύγουστο

παιώνιες τον Αύγουστο

Η διατροφή των παιώνων το καλοκαίρι είναι σημαντική για το σχηματισμό των μπουμπουκιών ανθέων για το επόμενο έτος. Μικροί και μεγάλοι θάμνοι στις αρχές Αυγούστου τροφοδοτούνται με έγχυμα φλόμου, αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1:10. Τι άλλο να ταΐσετε τις παιώνιες; Απαραίτητα λιπάσματα φωσφόρου και ποτάσας. Για παράδειγμα, μετά το πότισμα, προσθέστε 20-30 g υπερφωσφορικού και 10-15 θειικό κάλιο ανά 10 λίτρα νερού κάτω από κάθε θάμνο. Αξίζει να προσθέσετε 1 δισκίο μικρολιπασμάτων στο διάλυμα. Ο επίδεσμος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε στεγνή μορφή, χύνοντάς τον στις αυλακώσεις κατά μήκος της περιμέτρου του θάμνου.

Οι παιώνιες μετά τη μεταμόσχευση δεν χρειάζονται λιπάσματα, γιατί. έχετε ήδη φέρει όλα όσα χρειάζεστε στο λάκκο προσγείωσης. Από το δεύτερο έτος, μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά να ταΐζετε τα φυτά.

Η φροντίδα των παιώνων τον Αύγουστο περιλαμβάνει επίσης άλλες εργασίες:

  • ποτίστε τα φυτά έτσι ώστε να ανθίσουν καλά το επόμενο έτος (6-7 λίτρα νερού για κάθε θάμνο), μειώστε σταδιακά το πότισμα μέχρι το τέλος του μήνα.
  • χαλαρώστε το έδαφος μετά το πότισμα και τις βροχές.
  • ζιζανίων τα ζιζάνια?
  • επιστρώστε το έδαφος με χούμο ή τύρφη.
  • για την πρόληψη ασθενειών και την εμφάνιση παρασίτων, ψεκάστε τις παιώνιες με διάλυμα 1% υγρού Bordeaux ή οξυχλωριούχου χαλκού (40 g ανά 10 λίτρα νερού).

Τον Αύγουστο, μπορείτε να συλλέξετε σπόρους παιώνιας και να τους φυτέψετε σε προετοιμασμένο χώρο. Τα φυτά θα βλαστήσουν σε 1,5 χρόνο και θα ανθίσουν μόνο μετά από 6 χρόνια. Τα δείγματα που προκύπτουν δεν θα διατηρήσουν τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του μητρικού θάμνου, αλλά μπορεί να αποδειχθούν ενδιαφέροντα φυτά με ασυνήθιστο χρώμα και σχήμα λουλουδιών.

Τώρα ξέρετε πώς να φυτεύετε παιώνιες τον Αύγουστο και να τις φροντίζετε. Αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό, αλλά ο χρόνος και η προσπάθεια που ξοδέψατε θα αποδώσουν με μια όμορφη και πλούσια ανθοφορία!

Τι να φυτέψουμε δίπλα στα σμέουρα για να μην μεγαλώσουν

φύτευση, καλλιέργεια, συντήρηση και κλάδεμα