Σπάνια υπάρχουν προαστιακές περιοχές που δεν έχουν τουλάχιστον ένα μικρό κρεβάτι με φράουλες. Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγηθεί από την καθολική αγάπη για αυτό το μούρο. Μόνο συχνά η συγκομιδή αποδεικνύεται πενιχρή, γεγονός που αναστατώνει τους καλοκαιρινούς κατοίκους.
Ένας από τους λόγους για τις χαμηλές αποδόσεις είναι η ακατάλληλη φροντίδα των φραουλών μετά το χειμώνα. Οι κηπουροί, εν αγνοία τους ή από τεμπελιά, παραλείπουν κάποια είδη εργασίας στον κήπο. Ως εκ τούτου, χάνουν την ευκαιρία να συλλέξουν περισσότερα μούρα.
Έχουμε κάνει μια επιλογή από όλες τις ενέργειες για το πώς να φροντίσετε τις φράουλες την άνοιξη. Θα πρέπει να είναι το κλειδί για μια καλή συγκομιδή, η οποία θα σας επιτρέψει να απολαύσετε φρέσκα μούρα απευθείας από τον κήπο.
Τι να κάνετε με τις φράουλες την άνοιξη μετά το χειμώνα
Στις αρχές της άνοιξης, μόλις λιώσει το χιόνι, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι πηγαίνουν στα οικόπεδά τους. Επιθεωρούν τον κήπο και τα κρεβάτια. Μην αγνοήσετε τη φύτευση με φράουλες. Είναι αυτή τη στιγμή που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει η εργασία για τη φροντίδα των φραουλών μετά το χειμώνα.
Αξίζει να αναφέρουμε αμέσως ότι ο χρόνος των γεγονότων ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη περιοχή της Ρωσίας. Έτσι στις νότιες περιοχές ξεκινούν ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Το κλίμα της περιοχής της Μόσχας σας επιτρέπει να εισέλθετε στη φράουλα μόνο στα τέλη Μαρτίου. Και στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, γενικά θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Τι να κάνετε με τις φράουλες μετά το χειμώνα; Ο κατάλογος των απαραίτητων εργασιών είναι αρκετά μεγάλος. Επομένως, θα πρέπει να το θυμόμαστε και να το εφαρμόζουμε πλήρως.
Αρχικά, αφαιρέστε το χειμερινό καταφύγιο. Δεν χρειάζεται πλέον και μπορεί ακόμη και να πονέσει. Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε κλάδεμα, σε συνδυασμό με την αφαίρεση των νεκρών θάμνων.
Τώρα υποτίθεται ότι θα χαλαρώσει το χώμα και θα το στρώσει. Μετά από αυτό, μένει να επεξεργαστούμε τις φυτεύσεις από παράσιτα με ασθένειες και, στη συνέχεια, να εκτελέσουμε κορυφαίο επίδεσμο.
Πότε να ανοίξετε τις φράουλες μετά το χειμώνα
Οι κηπουροί που καθυστερούν να αφαιρέσουν το χειμερινό καταφύγιο περιμένουν προβλήματα με θάμνους φράουλας. Το χειρότερο από αυτά είναι η σήψη των ριζών λόγω μούχλας. Μετά από όλα, τότε ολόκληρο το φυτό πεθαίνει. Οι λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την καθυστέρηση της ανάπτυξης και το ξεθώριασμα των φύλλων.
Όχι λιγότερο επιβλαβής είναι η απομάκρυνση του χειμερινού καταφυγίου από τους θάμνους φράουλας πολύ νωρίς. Για παράδειγμα, μπορεί απλώς να παγώσει.
Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να αφαιρεθεί το υλικό κάλυψης από τα κρεβάτια για διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας:
- Περιοχή Chernozem – αρχές Απριλίου.
- Σιβηρία και Υπερβαϊκαλία – Μάιος.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εστιάσετε στον καιρό. Το σήμα για την έναρξη των εργασιών στον κήπο με τις φράουλες είναι το λιώσιμο του χιονιού. Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε την πρόγνωση του καιρού. Εάν η απειλή του παγετού έχει περάσει, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια το καταφύγιο.
Επεξεργασία φράουλας μετά το χειμώνα: κλάδεμα θάμνων
Αυτή η διαδικασία σας επιτρέπει να βάλετε τα φυτά σε τάξη, ειδικά αν δεν έχετε κόψει το μουστάκι των φραουλών το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή. Μετά το κλάδεμα την άνοιξη, οι φράουλες αναπτύσσονται πλήρως. Είναι λιγότερο άρρωστη.
Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα αποξηραμένα φύλλα φράουλας. Μαζί με αυτά, οι κατεστραμμένοι και άρρωστοι βλαστοί αποκόπτονται από τις φράουλες. Συνιστάται να αφήνετε μόνο 5-7 cm από το έδαφος. Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του θάμνου, όλα τα φύλλα θα πρέπει να κοπούν.
Εάν ο στόχος της καλλιέργειας φράουλας είναι η συγκομιδή, τότε την άνοιξη θα πρέπει να κόψετε το μουστάκι που έχει απομείνει από την περασμένη σεζόν. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται το κλάδεμα το φθινόπωρο, τότε την άνοιξη δεν θα χρειαστεί να κόψετε τίποτα.
Όλες οι εργασίες συνιστάται να γίνονται με αιχμηρά κλαδευτήρια ή ψαλίδι. Κατά το ανοιξιάτικο κλάδεμα των φραουλών, είναι απαραίτητο να ενεργήσετε πολύ προσεκτικά. Εάν αγγίξετε τους νεαρούς βλαστούς, το φυτό θα αρρωστήσει. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να καταστρέψετε τον θάμνο.
Τι να κάνετε με τις φράουλες την άνοιξη μετά το χειμώνα εάν το φυτό έχει πεθάνει; Πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως από τον κήπο. Φυτέψτε ένα νεαρό φυτό φράουλας όσο το δυνατόν νωρίτερα στον ελεύθερο χώρο, ώστε να έχει χρόνο να ριζώσει στη ζέστη του καλοκαιριού.
Πώς να φροντίσετε τις φράουλες μετά το χειμώνα;
1. Χαλάρωση. Σκοπός αυτού του χειρισμού είναι ο αερισμός και η βελτίωση της διαπερατότητας του εδάφους. Επιπλέον, είναι δυνατό να επιτευχθεί συγκράτηση υγρασίας στα ανώτερα στρώματα του εδάφους.
Είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε το χώμα κοντά στους θάμνους πολύ προσεκτικά, αφού οι ρίζες βρίσκονται σε βάθος περίπου 5 εκ. Θα πρέπει να φροντίσετε να μην πασπαλίζετε νεαρά φύλλα και ροζέτες. Οι ίδιες πρίζες που είναι εκτεθειμένες πρέπει να πασπαλίζονται ελαφρά με χώμα.
2. Πότισμα. Το πρώτο ενδελεχές πότισμα πρέπει να προγραμματιστεί σε μια εποχή που το έδαφος είναι ελαφρώς στεγνό. Στη συνέχεια κάντε το μια φορά την εβδομάδα.
3. Μάλτσωμα. Εκτελείται για να μειωθεί η εξάτμιση της υγρασίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη των ζιζανίων μειώνεται επίσης. Το πάχος του καλύμματος πρέπει να είναι από 4 έως 7 εκ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριονίδι, τύρφη ή άχυρο. Επιπλέον, τότε τα μούρα δεν θα βρίσκονται στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η καλλιέργεια θα επιδεινωθεί λιγότερο.
Πώς να ταΐσετε τις φράουλες μετά το χειμώνα
Ως λίπασμα, συνιστάται η χρήση ορυκτών και οργανικών ουσιών. Η λίπανση είναι απαραίτητη για την ανοιξιάτικη φροντίδα της φράουλας. Για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, οι κηπουροί εναλλάσσουν το πότισμα με λίπασμα και επικάλυψη φυλλώματος.
Δείτε πώς να γονιμοποιήσετε τις φράουλες στις αρχές της άνοιξης:
- προσθέστε μια κουταλιά της σούπας καρβαμίδη σε έναν κουβά νερό. η κατανάλωση μιας τέτοιας λύσης είναι μισό λίτρο ανά θάμνο φράουλας.
- Τοποθετήστε 300 γραμμάρια κοπριάς σε 10 λίτρα νερού. επιμείνετε για δύο ημέρες. για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα, προσθέστε το Art. μεγάλο. θειικό αμμώνιο?
- βάλτε 200 g κοπριάς πουλερικών στην ίδια ποσότητα νερού. επιμένοντας για μια εβδομάδα είναι πώς να ταΐζετε τις φράουλες την άνοιξη.
Πώς να επεξεργαστείτε τις φράουλες την άνοιξη από παράσιτα
Δεδομένου ότι τα μούρα ωριμάζουν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, συνιστάται να ψεκάζετε κρεβάτια φράουλας με βιολογικά παρασκευάσματα ή να χρησιμοποιείτε λαϊκές θεραπείες. Η χημεία θα πρέπει να παραμείνει σε περίπτωση μαζικής μόλυνσης των φυτειών.
Η πρώτη επεξεργασία πρέπει να γίνει αμέσως μετά την αφαίρεση του καλύμματος. Πρέπει να πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μείγμα 2-4% Bordeaux. Στη συνέχεια, συνιστάται η διεξαγωγή προληπτικού ψεκασμού λίγο πριν την ανθοφορία. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα διάλυμα ιωδίου ή υπερμαγγανικού καλίου. Κάποιος συμβουλεύει να χρησιμοποιήσετε ένα έγχυμα σκόρδου ή πικραλίδας, αψιθιάς ή καπνού.