Τοματοκοπριά: συνταγή και χρήση στον κήπο

Γνωρίζουμε ιδιαίτερα την κοπριά από τσουκνίδες ή πικραλίδες, αλλά η κοπριά ντομάτας είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στον κήπο! Φυσικά, δεν θα σας ζητηθεί να καταστρέψετε φυτά τομάτας για να φτιάξετε αυτή την υγρή κοπριά: είναι οι άπληστοι που μετατρέπονται σε υγρή κοπριά. Έτσι, θα απαλλαγείτε από τα κορόιδα που εξαντλούν τις ντομάτες σας και θα δημιουργήσετε ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο, λίπασμα και απωθητικό! Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κοπριά ντομάτας.

1) Η συνταγή για τον πουρέ ντομάτας

  • Κόψτε περίπου 1 κιλό κορόιδα και φύλλα ντομάτας. Τα ψιλοκόβετε και τα κρατάτε σε ένα μεγάλο δοχείο που μπορείτε να κλείσετε καλά. Ο κάδος πρέπει να είναι πλαστικός ή ξύλινος, αλλά κυρίως όχι σε μέταλ!
  • Προσθέστε 10 L νερό (κατά προτίμηση βροχής) και κλείστε το ερμητικό δοχείο.
  • Η κοπριά πρέπει να μουλιάσει για 4 συνεχόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει να την ανακατεύετε μία φορά την ημέρα.
  • Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης θα εμφανιστούν φυσαλίδες. Όταν αυτά εξαφανιστούν, η κοπριά σας είναι έτοιμη να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  • Φιλτράρετε την κοπριά σας και κρατήστε το υγρό σε ένα αδιαφανές δοχείο. Αποθηκεύστε την κοπριά σας σε δροσερό μέρος όπως υπόγειο ή γκαράζ.
Συντελεστές: esiul / Pixabay

2) Σε τι χρησιμεύει η κοπριά τομάτας;

Αυτό το αφέψημα χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα για φυτά ντομάτας, κολοκύθας ή λάχανου. Η κοπριά της τομάτας βοηθά στην καλή ανάπτυξη αυτών των λαχανικών φυτών. Απλώς αραιώστε το σε νερό της βροχής πριν από τη χρήση (περίπου 3 λίτρα νερού για 1 λίτρο κοπριάς). Ποτίστε στα πόδια κάθε δύο εβδομάδες χωρίς να αγγίζετε τα φύλλα των φυτών σας.

Η κοπριά ντομάτας αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικό απωθητικό ενάντια στα παράσιτα του κήπου, ειδικά ενάντια στα παράσιτα των λαχανικών όπως η μύγα καρότου ή η πεταλούδα του λάχανου. Απλά πρέπει να το ψεκάσετε γύρω από τα φυτά σας.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κοπριά ντομάτας ως εντομοκτόνο κατά των αφίδων και άλλων σκνίπων. Απλά πρέπει να το ψεκάσετε στα φυτά σας.

Βοηθήστε τις μέλισσες δημιουργώντας ένα κουτί λουλουδιών

Βερικοκίτσα: φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή