το έντονο κόκκινο, βρώσιμο μανιτάρι

Το κόκκινο πέζι, γνωστό επιστημονικά ως Sarcoscypha coccinea, είναι μικρός ασκομύκητας της ίδιας οικογένειας με τις μορέλες ή τις τρούφες. Δύσκολο να το χάσετε όταν έχει μπει ο χειμώνας με το λευκό του παλτό, γιατί το pézize βασιλεύει με το κόκκινο κόκκινο χρώμα του. Αυτό το μανιτάρι θα ήταν το πρώτο της χρονιάς. Παρά το έντονο κόκκινο χρώμα του, αυτό το μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες. Έχει όμως περισσότερο διακοσμητική παρά καλόγουστη θέση στα πιάτα. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το κόκκινο μανιτάρι pezize.

1) Πώς μοιάζει το κόκκινο pezize;

Το pézize είναι γνωστό για το ιδιαίτερο σχήμα του σαν λεκάνη. Αυτό το στρογγυλεμένο σχήμα είναι το ορατό, γόνιμο μέρος του μύκητα και ονομάζεται σποροφόρο. Συνήθως έχει διάμετρο μεταξύ 1 και 5 cm. Το γόνιμο μέρος βρίσκεται μέσα στο κύπελλο και είναι αυτό που δίνει αυτή την κόκκινη και λαμπερή λάμψη. Το εξωτερικό είναι πιο ματ και καλυμμένο με ένα ελαφρώς λευκό στρώμα με απαλή υφή. Το κόκκινο pezize μπορεί να αναπτυχθεί μεμονωμένα ή σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων.

Αυτός ο μύκητας βρίσκεται γενικά σε νεκρό ξύλο, θαμμένο στην οργανική ουσία του χαμόκλαδου. Το πόδι του είναι περίπου 2 εκατοστά και επομένως είναι θαμμένο ή προσκολλημένο σε παλιά κλαδιά σε αποσύνθεση. Το σχεδόν ημιδιαφανές δέρμα είναι πολύ εύθραυστο και σχίζεται πολύ εύκολα.

2) Ποιες είναι οι χρήσεις αυτού του μανιταριού;

Το κόκκινο pezize δεν είναι καθόλου δηλητηριώδες. Ωστόσο, δεν έχει και μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Μόνο το σχήμα και το χρώμα του δείχνουν ενδιαφέρον για το πιάτο. Για τους μάγειρες, η αισθητική αυτού του μανιταριού ταιριάζει πολύ στα πιάτα! Το κόκκινο pezize απλά δεν έχει γεύση, είναι ένα εντελώς ουδέτερο φαγητό. Μπορεί επίσης να αφήσετε αυτό το μανιτάρι να διακοσμήσει τη φύση!

Το Pézize χρησιμοποιείται επίσης σε συνθέσεις λουλουδιών ή νεκρές φύσεις. Για άλλη μια φορά η αισθητική του σαγηνεύει!

Συντελεστές: Björn S… / Flickr

3) Πού και πότε εμφανίζεται το κόκκινο pezize;

Αυτός ο μύκητας βρίσκεται σε υγρά μέρη ή σε σκιασμένες περιοχές του κήπου εάν το έδαφος είναι πλούσιο σε χούμο. Αλλά και σε χαμόκλαδα και φυλλώδεις φράκτες. Ο μύκητας αγαπά επίσης πολύ τα κλαδιά της φουντουκιάς και του σφενδάμου. Οι όχθες των ποταμών είναι επίσης ένας από τους τόπους αναπαραγωγής τους.

Το σποροφόρο του εμφανίζεται γενικά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη στη μέση των βρύων.

Πηγές : Aujardin, Wapko

Σχετικά Άρθρα:

Μανιτάρια: 9 ποικιλίες για να μαζέψετε χωρίς ανησυχία

Κανιβαλισμός σε μύκητες: τι είναι;

Μείγμα Μπορντό: κίνδυνος για τη φύση;

Ο ρόλος του κηπουρού

5 λουλούδια για να φυτέψετε τον χειμώνα στον κήπο σας