Φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία: πότε να κόψετε τις φράουλες και πώς να ταΐσετε τις φράουλες μετά την καρποφορία

Ένας αρχάριος κηπουρός δεν γνωρίζει καν ότι η διακοπή της εμφάνισης μούρων στους θάμνους δεν σημαίνει το τέλος της κηπουρικής. Σε μια εποχή που οι αγαπημένες τους φράουλες ανθίζουν και ωριμάζουν, πολλοί καλοκαιρινοί κάτοικοι προσπαθούν όχι μόνο να μην χρησιμοποιούν σκευάσματα για προστασία, αλλά και να μην ενοχλούν τον χώρο με το ίδιο ξεχορτάριασμα. Αλλά αυτό έχει τις επιζήμιες συνέπειές του, ωστόσο, είναι σημαντικό να ωφελήσετε τον αγαπημένο σας κήπο. Ας καταλάβουμε γιατί χρειαζόμαστε φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία.

Η επεξεργασία των φραουλών μετά την καρποφορία το καλοκαίρι είναι απαραίτητη για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • τοποθέτηση της μελλοντικής συγκομιδής.
  • προστασία των φυτών από διάφορες αντιξοότητες.
  • διατήρηση της υγείας των θάμνων.

Οι φράουλες ανθίζουν και καρποφορούν όλο το καλοκαίρι, αυτό το χαρακτηριστικό εξαρτάται από την ποικιλία. Οι πρώιμες ποικιλίες καλλιέργειας μπορούν να καρποφορήσουν τον Μάιο, αργότερα – τον Ιούνιο, τον Ιούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις remontant ποικιλίες που δίνουν μια συγκομιδή επανειλημμένα. Η κουλτούρα ανθίζει και φέρνει μούρα νωρίς – από την άνοιξη έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος), και για το λόγο αυτό οι ρίζες της δεν μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες ουσίες για το σχηματισμό μεγάλων και νόστιμων μούρων. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και πριν από την αρχή του φθινοπώρου του προηγούμενου έτους, και μετά τη συγκομιδή είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το φυτό.

Οι φράουλες μετά την καρποφορία τι να κάνετε στη συνέχεια:

  1. καλλιέργεια
  2. ταίζω.

Πότε να κλαδέψετε τις φράουλες μετά τη συγκομιδή

Δεν συνιστάται να αναβάλλετε το κλάδεμα των φραουλών μετά τη συγκομιδή μέχρι τόσο αργά όπως το φθινόπωρο. Είναι καλύτερα να κλαδεύετε τις φράουλες αμέσως μετά τη διακοπή της καρποφορίας. Στις remontant ποικιλίες, μετά από 2 χρόνια ζωής, η απόδοση μειώνεται αρκετά αισθητά, τα μούρα εμφανίζονται όλο και λιγότερο και γίνονται μικρότερα. Οι έμπειροι κάτοικοι του καλοκαιριού πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να αφαιρέσετε παλιά φύλλα και άρρωστους θάμνους τον Αύγουστο.

Πώς να κλαδέψετε τις φράουλες μετά την καρποφορία:

  • Αρχικά, κόψτε προσεκτικά τα παλιά φύλλα και τους έλικες, εάν δεν σκοπεύετε να τα αφήσετε για τον πολλαπλασιασμό των θάμνων. Καλό είναι να μην αγγίζετε τα νεαρά φύλλα. Αν όμως μπήκαν κάτω από το ψαλίδι, τότε κόψτε τα και αυτά. Ακόμα κι αν, μετά το κλάδεμα, μόνο τα στελέχη παραμένουν προεξέχοντα, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό. Τα νεαρά φύλλα θα έχουν χρόνο να αναπτυχθούν πριν από το χειμώνα.
  • Θα είναι πιο βολικό για εσάς εάν επιλέξετε σωστά τις φράουλες στα κρεβάτια σύμφωνα με τις περιόδους καρποφορίας τους. Αυτό μπορεί να γίνει κοιτάζοντας τις ποικιλίες του φυτού σας που έχουν τις ίδιες ημερομηνίες μεταξύ τους και ομαδοποιήστε τις σε σειρές.

Τα παράσιτα που έχουν συσσωρευτεί σε όλη την εποχή στο παλιό φύλλωμα θα μπορούν να μεταναστεύσουν σε φρέσκα φύλλα εάν οι φράουλες δεν κοπούν εγκαίρως.

Δώστε προσοχή στην κατάσταση του κρεβατιού του κήπου σας και μην αφήσετε τους θάμνους να πεθάνουν – απαλλαγείτε από τα ζιζάνια ανάμεσα στις σειρές. Εάν παρατηρήσετε νεαρά φύλλα φράουλας που είναι ζαρωμένα και παραμορφωμένα, προετοιμάστε μέσα για την καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων.

πώς να κόψετε τις φράουλες

Βελτίωση της ποιότητας του εδάφους στον κήπο

Χαλαρώστε προσεκτικά το έδαφος, γιατί τα φυτά χρειάζονται οξυγόνο. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προσοχή στους ίδιους τους θάμνους, οι φράουλες έχουν ένα επιφανειακό ριζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να καταστραφεί από αδιακρισία. Πασπαλίστε τις τυχαίες ρίζες με χώμα έτσι ώστε να βρίσκονται κάτω από το χώμα.

Πόσο συχνά είναι απαραίτητο να ποτίζουμε τις φράουλες για την επακόλουθη αποκατάσταση της αντοχής και την έναρξη των μπουμπουκιών που εκκολάπτονται; Η καλλιέργεια πρέπει να ποτίζεται σπάνια μετά τη συγκομιδή των μούρων, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Η γη πρέπει να είναι άφθονη κορεσμένη με υγρασία για να ζωντανέψουν οι θάμνοι και να αποκτήσουν δύναμη.

Πώς να ταΐσετε τις φράουλες μετά την καρποφορία τον Ιούλιο

Στο θέμα του πώς να φροντίζετε τις φράουλες μετά την καρποφορία, η λίπανση των φραουλών είναι απαραίτητη. Τα ακόλουθα συμπληρώματα λειτουργούν καλά για αυτήν την εργασία:

  • μαυρόχωμα;
  • κοπριά αλόγων?
  • πασχαλίτσα

Όταν επιλέγετε πώς να μεταχειριστείτε τις φράουλες μετά το κόψιμο των φύλλων, δεν συνιστάται να επιλέγετε λιπάσματα που περιέχουν χλώριο, επειδή οι φράουλες δεν το ανέχονται καθόλου. Ετοιμάστε ένα διάλυμα για το τάισμα των φραουλών βάζοντας 1 κιλό τάισμα σε 10 λίτρα ζεστό νερό. Εάν δεν έχετε αυτά τα πρόσθετα, τότε η κοπριά κοτόπουλου θα είναι μια καλή τροφή για τις φράουλες. Κατά κανόνα, ένας κουβάς τέτοιου λιπάσματος είναι αρκετός για 8 θάμνους.

Ένα άλλο πράγμα για να λιπάνετε τις φράουλες μετά τη συγκομιδή είναι ο θειικός χαλκός. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε μπλε βιτριόλι για να κρατήσετε τις φράουλες από το πρόβλημα. Αυτό το συστατικό καταπολεμά κακοτυχίες όπως το ωίδιο, οι κηλίδες και η σήψη. Είναι απαραίτητο να λάβετε 2 κουταλιές της σούπας θειικό χαλκό για 10 λίτρα νερού και είναι καλύτερο να ψεκάζετε τα φυτά σε μια ξηρή και ήρεμη μέρα.

πώς να επεξεργαστείτε τις φράουλες μετά το κόψιμο των φύλλων

Φυσικές συνταγές για λίπανση φραουλών μετά τη συγκομιδή

Ταΐζοντας φράουλες με περιττώματα πουλιών

Τα περιττώματα πτηνών, κατά κανόνα, πωλούνται σε ξηρή μορφή, επομένως, πριν από τη χρήση, το συμπύκνωμα μετατρέπεται σε υγρή έγχυση:

  • Αραιώστε 1 μέρος απορριμμάτων σε 10 μέρη νερού.
  • αφήστε το να βράσει για 2 ημέρες.
  • εφαρμόστε το τελικό προϊόν στο έδαφος, προσπαθώντας να μην κολλήσετε στα πράσινα μέρη των φυτών.
  • Ρίξτε το μείγμα στις αυλακώσεις μεταξύ των σειρών και των θάμνων με αναλογία 1 λίτρου ανά θάμνο.

Σε καμία περίπτωση μην ταΐζετε τις φράουλες με ξηρή κοπριά κοτόπουλου, διαφορετικά μπορείτε να κάψετε τις ρίζες των φυτών.

Πώς να φτιάξετε τροφή φράουλας από φλόμους

Ως εναλλακτική λύση στα περιττώματα πουλιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυμα φλόμου και να φτιάξετε ένα εξαιρετικό top dressing για φράουλες:

  • πάρτε 1 μέρος έγχυσης φλόμου και αραιώστε το με 10 μέρη νερού.
  • προσθέστε κάρβουνο αν θέλετε – 1 μέρος ξυλάνθρακα σε 10 μέρη φλόμου.
  • βάλτε το μείγμα για μια μέρα σε ένα ζεστό δωμάτιο.
  • εφαρμόστε έως και 1 λίτρο λιπάσματος κάτω από έναν θάμνο.

Το Mullein μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ξηρό ως σάπια φύλλα. Είναι στρωμένο στους διαδρόμους, παρέχοντας στις φράουλες θρεπτικά συστατικά για αρκετά χρόνια. Για να ταΐσετε τις φράουλες μετά την καρποφορία, χρησιμοποιήστε μόνο σάπιο φλόκο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκητιακών ασθενειών.

Πολτός λιπάσματος

Αυτή είναι μια άλλη καλή επιλογή διατροφής που επιτρέπει στις φράουλες να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Η συνταγή για την παρασκευή του είναι παρόμοια με την παραπάνω:

  • Αραιώστε 1 λίτρο πολτού σε 8 λίτρα νερού.
  • αφήστε το μείγμα να παρασκευαστεί για 2 ημέρες.
  • ποτίστε τα κρεβάτια με το τελικό προϊόν, προσπαθώντας να μην πέσετε στα φύλλα.
  • προσθέστε περίπου 1 λίτρο έγχυσης κάτω από έναν θάμνο.

Μην κάνετε και τα τρία ταΐσματα ταυτόχρονα – επιλέξτε ένα, καθώς το πολύ άζωτο μπορεί να σκοτώσει τα φυτά.

Επιλέξτε μια ξηρή και ηλιόλουστη μέρα για ντρέσινγκ φράουλας

Δεύτερη φάση Το top dressing γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου και πραγματοποιείται μετά το κλάδεμα των φύλλων. Αυτή την περίοδο καλό είναι να εισάγουμε σκευάσματα καλίου και φωσφόρου (τόσο σε ξηρή όσο και σε υγρή μορφή). Τα ξηρά λιπάσματα έχουν θετική επίδραση περισσότερο και τα υγρά λιπάσματα απορροφώνται καλύτερα, ώστε να μπορούν να συνδυαστούν.

Top dressing για φράουλες μετά την καρποφορία από τέφρα ξύλου

Πώς να ταΐζετε τις φράουλες μετά την καρποφορία και το κλάδεμα είναι στάχτη. Η τέφρα ως λίπασμα χρησιμοποιείται τόσο σε ξηρή όσο και σε αραιωμένη μορφή.

Πασπαλίστε το ξηρό μείγμα στο φυτό στη βάση για να το προστατέψετε από επιθέσεις παρασίτων. Το υγρό παρασκεύασμα παρασκευάζεται ως εξής:

  • Αραιώστε 100-150 g τέφρας σε 10 λίτρα νερού.
  • εφαρμόστε 0,5 λίτρα λιπάσματος κάτω από κάθε θάμνο.

πώς να ταΐζετε τις φράουλες μετά την καρποφορία και το κλάδεμα

Ουρία και νιτρικό αμμώνιο για φράουλες

Αυτές οι ουσίες είναι πλούσιες σε άζωτο, το οποίο δίνει στις φράουλες πλούσιο κόκκινο χρώμα και μοναδική γεύση.

  • για μαγείρεμα διάλυμα ουρίας αραιώστε 1 κ.γ. το φάρμακο σε 10 λίτρα νερού και προσθέστε 0,5 λίτρα της σύνθεσης κάτω από κάθε θάμνο.
  • νιτρικό αμμώνιο χρήση στο δεύτερο έτος της ζωής του φυτού. Φέρτε το ξηρό υλικό στις αυλακώσεις μεταξύ των σειρών και θάψτε το στο έδαφος με μια τσουγκράνα. Για ένα οικόπεδο 10 τετραγωνικών μέτρων, θα χρειαστείτε 100 γραμμάρια αλάτι. Μπορείτε επίσης να αραιώσετε τους κόκκους με συνολικό βάρος 25-30 g σε 10 λίτρα νερό και να ρίξετε το μείγμα κάτω από τους θάμνους (έως 1 λίτρο διαλύματος για το καθένα).

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 50 γρ Kemira Autumn σε 1 τ.μ. Ακολουθώντας τους κανόνες για τη φροντίδα των φραουλών μετά την καρποφορία, μπορείτε να απολαύσετε μεγάλα και νόστιμα μούρα κάθε χρόνο.

Πότε να βουτήξετε μια πετούνια μετά από βλαστούς

Remontant κλάδεμα βατόμουρου στη φθινοπωρινή προετοιμασία για το χειμώνα