Φυσικά μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση ασθενειών του κήπου με φυσικό τρόπο

Οι κρυπτογαμικές ασθένειες είναι πραγματικές μάστιγες στον κήπο. Συχνά, στρεφόμαστε πολύ γρήγορα σε χημικά φυτοϋγειονομικά προϊόντα που βρίσκονται εύκολα στα καταστήματα από απόγνωση. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Γνωρίζατε όμως ότι στον κήπο σας υπάρχουν πολλά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μυκητοκτόνα και είναι εξίσου ισχυρά με τα χημικά; Ανακαλύψτε τα φυσικά μυκητοκτόνα του κήπου.

Τα ζιζάνια δεν είναι τόσο άσχημα

Έχουμε την τάση να αφαιρούμε και να απορρίπτουμε τα ζιζάνια χωρίς πολλή σκέψη. Κι όμως, τα ζιζάνια είναι γεμάτα οφέλη. Για παράδειγμα, η αλογοουρά που βρίσκεται σε υγρούς χώρους του κήπου έχει προληπτική δύναμη ενάντια σε πολλές κοινές ασθένειες του κήπου. Για παράδειγμα, βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της ψώρας, της σκουριάς, ακόμη και της μπούκλας των φύλλων ροδακινιάς. Απλά ετοιμάστε ένα μείγμα με 1 κιλό φυτό σε 10 λίτρα κρύο νερό και στη συνέχεια ζεστάνετε το παρασκεύασμα μέχρι να βράσει. Στη συνέχεια, πάρτε 1L από το αφέψημα που λάβατε για να το αραιώσετε σε 2L νερό. Το παρασκεύασμα είναι έτοιμο για ψεκασμό στο φύλλωμα των διαφόρων φυτών.

Η αψιθιά χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία των θάμνων της σταφίδας από τη σκουριά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 250 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη και φύλλα και 10 λίτρα βραστό νερό. Εγχύστε τα φύλλα και τα άνθη για 10-15 λεπτά. Το προϊόν που λαμβάνεται δεν χρειάζεται να αραιωθεί με νερό για να χρησιμοποιηθεί σε φυτά.

Λαχανικά από τον κήπο

Έχετε σκεφτεί φυσικές τροφές από τον κήπο σας; Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό μυκητοκτόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού το πολτοποιήσετε με γουδοχέρι. Φτιάξτε ένα αφέψημα με περίπου 100 γραμμάρια πουρέ για 10 λίτρα νερό. Το μείγμα που λαμβάνεται θα είναι χρήσιμο στη θεραπευτική και προληπτική θεραπεία στα φυτά του κήπου. Η φύτευση σκόρδου στον κήπο μπορεί επίσης να προστατεύσει ορισμένους θάμνους φρούτων, ειδικά τις φράουλες. Αυτό αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό της γκρίζας σήψης. Επίσης, η τοποθέτησή του ανάμεσα σε πατάτες και ντομάτες θα τα προστατεύσει από το ωίδιο. Χάρη στις αντιμυκητιακές του ιδιότητες πολύ παρόμοιες με το σκόρδο, είναι επίσης δυνατή η χρήση κρεμμυδιών.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σχοινόπρασο ανάμεσα σε σειρές φρούτων ή λαχανικών για να μειώσετε τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Για την καταπολέμηση της μονιλίωσης, το χρένο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα. Το παρασκεύασμα μοιάζει πολύ με τα άλλα: ανακατέψτε 250 γραμμάρια ρίζες και φύλλα σε 10 λίτρα βραστό νερό για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Το έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας χωρίς αραίωση στα φύλλα μετά την ψύξη.

Συντελεστές: Yelkrokoyade / Wikipedia

Φυσικά αντιμυκητιακά υλικά

Μια σκόνη ξυλάνθρακα αναμεμειγμένη με χώμα μειώνει την απόσβεση των φυτών προστατεύοντάς τα από τους μικρομύκητες. Αυτή η ίδια σκόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πληγές δέντρων και φυτών.

Το θείο χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία ορισμένων φυτών σε συνδυασμό με το μείγμα Bordeaux. Σε μορφή σκόνης, μπορεί να εφαρμοστεί σε φυτά για να τα προστατεύσει από την ψώρα ή το ωίδιο.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα:

Τα ζιζάνια είναι χρήσιμα και όχι τόσο άσχημα. Μάθετε γιατί!

Μύγα καρότου: πώς να καταπολεμήσετε αυτό το παράσιτο του λαχανόκηπου;

Μείγμα Μπορντό: κίνδυνος για τη φύση;

συμβουλές φύτευσης, κλαδέματος και φροντίδας

5 λουλούδια για έναν πολύχρωμο και φωτεινό ανθισμένο κήπο