Φυτό τσαγιού: καλλιέργεια φύλλων τσαγιού στο σπίτι

Το φυτό τσαγιού (Camellia Sinensis) είναι ένα βρώσιμο φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε γλάστρες όσο και στο έδαφος. Έχει κατά μέσο όρο 1,50 μ., αλλά μπορεί να φτάσει έως και 4 μέτρα σε ύψος στη φύση. Το φυτό τσαγιού γίνεται τότε ιδανικός θάμνος για μικρούς κήπους. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε τσάι.

Πού, πότε και πώς να καλλιεργήσετε τσάι;

Το τεϊόδεντρο μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε εποχή, αλλά πάντα εκτός περιόδων παγετού ή υψηλής ζέστης. Η άνοιξη λοιπόν φαίνεται να είναι η ιδανική εποχή.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, επιλέξτε ένα μάλλον σκιερό ή ημισκιερό μέρος. Το φυτό σας πρέπει να είναι προστατευμένο από τους ανέμους, γιατί φοβάται τα ρεύματα. Εκτιμά τις ήπιες και υγρές θερμοκρασίες, επομένως είναι ιδανικό φυτό για τις ακτές του Ατλαντικού, για παράδειγμα.

Αν και είναι ελαφρώς ανθεκτικό (-7°C), είναι προτιμότερο να φέρετε το φυτό τσαγιού υπό κάλυψη σε θερμοκήπιο ή βεράντα.

Το χώμα πρέπει να είναι δροσερό, όξινο (ρεκίδα), ευάερο και πάνω από όλα καλά στραγγιζόμενο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καλλιεργήσετε το φυτό τσαγιού σε γλάστρα που θα βγάζετε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Πιστώσεις: igaguri_1 / iStock

Η συνέντευξη

Καλύψτε το χώμα γύρω από το θάμνο του τσαγιού σας με φλοιό πεύκου. Το πότισμα πρέπει να γίνεται μόλις στεγνώσει η επιφάνεια του εδάφους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε να θολώνετε τα φύλλα.

Το φυτό τσαγιού δεν απαιτεί περισσότερη συντήρηση.

Συγκομιδή των φύλλων

Μπορεί να υπάρχουν μία ή δύο ανθοφορίες το χρόνο. Είναι πολύ μικρά λευκά λουλούδια με κίτρινη καρδιά. Ωστόσο, είναι τα αειθαλή φύλλα που συλλέγονται.

Συγκομίστε αυτά τα αρωματικά φύλλα από έναν θάμνο που είναι τουλάχιστον 3 ετών κατά τον μήνα Ιούνιο και κατά προτίμηση το πρωί για να διατηρήσετε όλες τις γεύσεις.

Στη συνέχεια απλώς στεγνώστε τα στη σκιά για 24 ώρες και στη συνέχεια ψήστε τα στους 90°C, αλλά κρατήστε το φούρνο ανοιχτό. Πιθανότατα θα χρειαστείτε αρκετές προσπάθειες για να ολοκληρώσετε με επιτυχία την τεχνική στεγνώματος. Τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα εμποτίσετε!

6 ορχιδέες που ευδοκιμούν σε terrarium

συμβουλές φύτευσης και φροντίδα