Φύτευση δενδρυλλίων βατόμουρου την άνοιξη | Όμορφο σπίτι και κήπος

Εάν δεν υπάρχει βατόμουρο στη χώρα, τότε μια μέρα τίθεται το ερώτημα πότε να φυτέψετε σμέουρα – την άνοιξη ή το φθινόπωρο; Οι ειδικοί διαφωνούν. Κάποιος συνιστά να εργαστείτε το φθινόπωρο έτσι ώστε τα σπορόφυτα να έχουν χρόνο να ριζώσουν. Οι αντίπαλοί τους θυμούνται την κατάσταση όταν ο παγωμένος καιρός παραμένει και τα φυτά αρχίζουν να φυτρώνουν νεαρούς βλαστούς. Σε αυτή την περίπτωση, πολλά σπορόφυτα μπορεί να πεθάνουν. Ωστόσο, εάν τα σπορόφυτα βατόμουρου φυτευτούν την άνοιξη με κλειστό ριζικό σύστημα και το δεύτερο μισό του Μαΐου ή ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού, τότε οι φυτεύσεις σας θα ριζώσουν καλά και θα δυναμώσουν το καλοκαίρι.

Πότε να φυτέψετε δενδρύλλια βατόμουρου;

Σε μια περιοχή που υπάρχει εμπιστοσύνη στις καιρικές συνθήκες, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη φύτευση σμέουρων την άνοιξη. Εάν αποφασιστεί να σταματήσει την άνοιξη, τότε προκύπτουν πρόσθετα ερωτήματα: «Πότε να φυτέψετε σμέουρα την άνοιξη; Σε ποιο μήνα;»

Καλή περίοδος θεωρείται από τα μέσα Απριλίου έως τον Μάιο. Ωστόσο, ο καιρός πρέπει να είναι υγρός. Εάν αναμένεται ξηρή περίοδος αμέσως μετά τη φύτευση δενδρυλλίων βατόμουρου, τότε είναι καλύτερα να μην το αγοράσετε και να το αναβάλετε μέχρι το φθινόπωρο.

Σημαντική προϋπόθεση είναι η στιγμή της διόγκωσης των νεφρών. Είναι απαραίτητο να έχετε χρόνο για να φυτέψετε σμέουρα πριν ανθίσουν. Γιατί αυτή την περίοδο τα σπορόφυτα θα ριζώσουν με μεγάλη δυσκολία.

Πότε να φυτέψετε σμέουρα την άνοιξη, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2017, οι καλύτερες μέρες για φύτευση σμέουρων:

  • 9, 10, 13, 14, 20 Απριλίου.
  • στις 7, 10, 11, 17-19 Μαΐου.

Πώς να επιλέξετε δενδρύλλια βατόμουρου την άνοιξη;

  • Δώστε προσοχή στο πόσο ανεπτυγμένο είναι το ριζικό σύστημα. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα και αρκετά δυνατά.
  • Επιλέξτε ένα ετήσιο βλαστό κοπής σε ύψος 35 cm, συν ή πλην 5 cm.
  • Το πάχος του στελέχους δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο. Η τιμή των 5 mm θεωρείται βέλτιστη.
  • Δώστε προσοχή στον αριθμό των ώριμων επιφανειακών στελεχών. Λοιπόν, αν υπάρχουν από 1 έως 3.
  • Απαιτείται η μεταφορά δενδρυλλίων βατόμουρου σε υγρό πανί. Εάν δεν φυτευτούν αμέσως, συνιστάται να τα σκάψετε.

σπορόφυτα βατόμουρου

Σχέδιο Φύτευσης Βατόμουρου

Είναι δύο τύπων: θάμνος και κορδέλα. Η πρώτη περίπτωση αφορά την τοποθέτηση δενδρυλλίων σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Κάθε χρόνο, τα βλαστάρια που υποχωρούν μακριά από το κεντρικό απαιτούν την απαραίτητη αφαίρεση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να κόβουμε τις αδύναμες διεργασίες ετησίως. Έτσι ώστε σε τέσσερα χρόνια να υπάρχουν περίπου 10 μίσχοι στον θάμνο. Η απόσταση μεταξύ των θάμνων βατόμουρου συνιστάται να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο. Ένα μεσοδιάστημα 1,5 μέτρων θα είναι το βέλτιστο.

πώς να φυτέψετε σμέουρα στον κήπο

Η μέθοδος ταινίας φύτευσης ή φύτευσης σμέουρων σε μια τάφρο περιλαμβάνει τη διάταξη των σμέουρων σε σειρές. Ένα τέτοιο σχέδιο για τη φύτευση σμέουρων την άνοιξη είναι πιο αποδεκτό σε μεγάλες εκτάσεις. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιείται πιο συχνά σε μια μικρή εξοχική κατοικία. Έτσι σας επιτρέπει να τοποθετήσετε πολλές ποικιλίες και να εξασφαλίσετε ότι δεν αναμειγνύονται.

Η απόσταση μεταξύ των σειρών στο μοτίβο της ταινίας γίνεται από 60 έως 100 εκ. Ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται σε επανασυνδεόμενες ποικιλίες. Κάθε σειρά αποτελείται από μεμονωμένα σπορόφυτα, η απόσταση μεταξύ των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 cm (κατά προτίμηση περίπου 30 cm). Με την πάροδο του χρόνου, τα μεμονωμένα βλαστάρια κλείνουν και σχηματίζουν μια συνεχή γραμμή. Υπάρχει μια σύσταση για τη διευθέτηση τέτοιων σειρών από βορρά προς νότο. Τότε κάθε βλαστάρι θα λάβει τη μέγιστη ποσότητα φωτός.

φύτευση σμέουρων σε μια τάφρο

Η μέθοδος ταινίας φύτευσης σμέουρων την άνοιξη χωρίζεται σε δύο υποείδη: τάφρο και λάκκο. Το τελευταίο είναι το πιο δημοφιλές γιατί είναι το πιο απλό. Το trench απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε τάφρους για φύτευση σμέουρων τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση σμέουρων. Το βάθος τους πρέπει να είναι περίπου 45 εκ. και πλάτος περίπου 50 εκ. Ο πυθμένας υποτίθεται ότι είναι στρωμένος με σάπια κοπριά. Το πάχος του να είναι 10 εκ. Το πασπαλίζουμε με υπερφωσφορικό από πάνω και μετά με βιοχούμο. Και προσθέστε λίγη στάχτη, η οποία θα βελτιώσει τη γεύση των σμέουρων.

καλλιέργεια βατόμουρου

Πώς να φυτέψετε σμέουρα στη χώρα

Την ημέρα που τα σμέουρα θα φυτευτούν την άνοιξη με σπορόφυτα, είναι απαραίτητο να βουτήξουμε τις ρίζες τους σε ένα ειδικά παρασκευασμένο διάλυμα. Αποτελείται από φλόμος και πηλό. Συνιστάται η προσθήκη βιολογικά ενεργών ουσιών σε αυτό. Το Humates ή η ρίζα μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα μιας τέτοιας ουσίας.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να κάνετε μια τρύπα στο έδαφος σύμφωνα με το μέγεθος των ριζών των δενδρυλλίων βατόμουρου. Ποτίστε καλά την τρύπα. Βάλτε ένα δενδρύλλιο σε αυτό και καλύψτε τις ρίζες σφιχτά με χώμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να ανακινείτε λίγο το δενδρύλλιο και να συμπιέζετε το έδαφος.

Κατά τη φύτευση πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε ο λαιμός της ρίζας (το σημείο όπου το στέλεχος του δενδρυλλίου περνά στη ρίζα) του δενδρυλλίου να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους. Εάν το γεμίσετε, το φυτό θα αργήσει. Όταν παραμένει πολύ ψηλά πάνω από το έδαφος, οι βασικοί οφθαλμοί θα στεγνώσουν.

γιατί να υιοθετήσει το αιτιολογημένο κούρεμα;

Εμφανίστηκαν κηλίδες στα φύλλα ενός τριαντάφυλλου – τι να κάνετε και πώς να αντιμετωπίσετε τα φυτά