Φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα στο διαμέρισμα.

Οι φράουλες είναι ένα απίστευτα νόστιμο, αρωματικό και όμορφο καλοκαιρινό μούρο που λατρεύουν όλοι. Συνήθως οι φράουλες πολλαπλασιάζονται με μουστάκια, μεταφυτεύονται σε νέα κρεβάτια την άνοιξη ή το φθινόπωρο κάθε 3-4 χρόνια. Ωστόσο, θέλουμε να σας πούμε πώς να καλλιεργείτε φράουλες από σπόρους. Σίγουρα, είναι σκληρή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο!

Και ένα άλλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι ότι τα παθογόνα βακτήρια δεν μεταδίδονται μέσω των σπόρων φράουλας, και μπορείτε να καλλιεργήσετε φράουλες από σπόρους στο σπίτι οποιασδήποτε ποικιλίας, ακόμη και ανεπαρκείς. Επομένως, η φύτευση φράουλας με σπόρους είναι υπόθεση για κάθε γνώστη αυτού του μούρου!

Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τους δικούς σας σπόρους φράουλας για καλλιέργεια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλέξετε τα μεγαλύτερα και πιο σαρκώδη μούρα από καλοσχηματισμένους θάμνους, στους οποίους είναι απαραίτητο να διαχωρίσετε το εξωτερικό στρώμα με σπόρους. Είναι καλύτερα να συλλέγετε σπόρους που βρίσκονται στη βάση και στη μέση. Ο πολτός που προκύπτει πρέπει να τοποθετηθεί σε γάζα και προσεκτικά, ώστε να μην θρυμματιστούν οι σπόροι. Στη συνέχεια τρίψτε και μετά ξεπλύνετε. Έτσι, οι φράουλες από σπόρους στο σπίτι μπορούν να καλλιεργηθούν από τα μούρα τους.

Φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα στο διαμέρισμα.

Πότε φυτεύονται οι σπόροι φράουλας για σπορόφυτα; Συνήθως, η φύτευση σπόρων και η καλλιέργεια φραουλών από σπόρους πραγματοποιείται την άνοιξη, περίπου στο τέλος του χειμώνα – νωρίς την άνοιξη, Φεβρουάριο – Μάρτιο, επομένως το φθινόπωρο πρέπει να στεγνώσουν και να αποθηκευτούν σε ένα γυάλινο βάζο σε δροσερό, ξηρό θέση. Δεν χάνουν τις ιδιότητές τους μέσα σε 5 χρόνια.

Για να είναι επιτυχής η καλλιέργεια φράουλας από σπόρους στο σπίτι, πρέπει να προετοιμάσετε σωστά τη γη για τη φύτευση μελλοντικών δενδρυλλίων φράουλας.

Όταν επιλέγετε ένα έδαφος για φύτευση φράουλας με σπόρους, θα πρέπει να προτιμάτε το ελαφρύ και εύθραυστο χώμα – ένα μείγμα χώματος κήπου και άμμου ποταμού. Ένα τέτοιο έδαφος δεν χρειάζεται πρόσθετο λίπασμα και επαναφόρτιση. Ωστόσο, πριν από τη φύτευση, πρέπει να απολυμάνετε το έδαφος, καθώς οι σπόροι είναι πολύ ευαίσθητοι σε διάφορες ασθένειες και είναι μια αγαπημένη λιχουδιά των περισσότερων παρασίτων. Οι σπόροι φράουλας μπορούν να απολυμανθούν με ψήσιμο στο φούρνο.

Για τη φύτευση φράουλας με σπόρους, χρησιμοποιούνται κουτιά ή δοχεία ύψους 15 cm, στα οποία πρέπει να τοποθετήσετε το έδαφος σε στρώσεις με την ακόλουθη σειρά:

  1. Στρώμα αποστράγγισης – 2-3 cm,
  2. Το έδαφος έχει τη μισή χωρητικότητα.

Αμέσως πριν από τη φύτευση, είναι καλύτερο να μουλιάσουν τους σπόρους για 40 λεπτά σε διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και αργότερα για 48 ώρες σε καθαρό νερό. Δεν είναι επιθυμητό να γεμίσετε πλήρως τους σπόρους· είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό βαμβακερό πανί.

Οι σπόροι της φράουλας είναι πολύ μικροί, επομένως η φύτευση φράουλας με σπόρους είναι επιφανειακή, σε ένα συμπαγές υγρό στρώμα εδάφους. Χρησιμοποιήστε μια βελόνα ή μια οδοντογλυφίδα για να απλώσετε τους σπόρους ομοιόμορφα.

Αφού το δοχείο καλύπτεται με πολυαιθυλένιο, αποκτώντας ένα μίνι-θερμοκήπιο.

Οι φυτεμένοι σπόροι αερίζονται τακτικά και ποτίζονται με ψεκαστήρα για να μην μετακινηθούν οι σπόροι από τη θέση τους.

Με την κατάλληλη φροντίδα, τα σπορόφυτα θα αρχίσουν να φυτρώνουν σε μερικές μέρες, αλλά μπορείτε τελικά να αφαιρέσετε το πολυαιθυλένιο όταν εμφανιστούν τρία σχηματισμένα φύλλα.

Επίσης, για ειδικό αερισμό, μπορείτε να κάνετε μικρές τρύπες στην ταινία, για παράδειγμα, με μια βελόνα πλεξίματος. Μετά το σχηματισμό των πρώτων βλαστών, τα σπορόφυτα πρέπει να αφαιρεθούν για μια ώρα σε άμεσο ηλιακό φως, συνιστάται να κάνετε αυτή τη διαδικασία το πρωί. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν είναι ήδη δυνατή η πλήρης αφαίρεση της μεμβράνης, αξίζει να αρχίσετε να βγάζετε τα φυτά στον ανοιχτό αέρα για σκλήρυνση.

Φύτεψε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος, τα οποία είχαν ήδη 5 ολόκληρα φύλλα και τα οποία είχαν υποβληθεί σε εβδομαδιαία πορεία σκλήρυνσης. Ο κατά προσέγγιση χρόνος για τη φύτευση δενδρυλλίων φράουλας από σπόρους στον κήπο είναι τα τέλη Μαΐου και ολόκληρος του Ιουνίου.

Μεταφορά δενδρυλλίων φράουλας σε ανοιχτό έδαφος

Είναι καλύτερα να φυτέψετε σπορόφυτα φράουλας από σπόρους σε συννεφιασμένο καιρό, όχι ζεστό καιρό.

Το ανοιχτό χώμα σκάβεται το φθινόπωρο σε βάθος 30 cm και την άνοιξη σίγουρα χαλαρώνει σε βάθος 15 cm. Σε ένα προπαρασκευασμένο μέρος, είναι απαραίτητο να σκάψετε τρύπες σε απόσταση 25 cm μεταξύ τους και 30 cm μεταξύ τους σειρές. Αλλά το βάθος της τρύπας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αφού ο θάμνος πρέπει να φυτευτεί καθαρά σύμφωνα με τις οδηγίες: το ριζικό σύστημα βρίσκεται στο έδαφος και η ροζέτα των φύλλων είναι πάνω από αυτό. Μην ξεχνάτε: ένα ριζικό σύστημα που είναι πολύ βαθύ δεν είναι πολύ καλά σχηματισμένο και, στο τέλος, θα εξαφανιστεί, ωστόσο, αν είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, θα στεγνώσει και θα εξαφανιστεί επίσης.

Στη συνέχεια, λαμβάνεται μέριμνα όπως για τις συνηθισμένες φράουλες. Το αποτέλεσμα θα είναι μια συγκομιδή που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερη από τις κλασικές μεθόδους φύτευσης. Η φύτευση φράουλας με σπόρους για σπορόφυτα είναι πολύ απλή, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, απλά χρειάζεστε την επιθυμία σας.

Λουλούδι Astilba – πώς να μετατραπεί σε έναν πολυτελή ανθισμένο θάμνο.

Κλάδεμα κερασιών και κερασιών το φθινόπωρο – συμβουλές για αρχάριους σε εικόνες