Φύτευση φραουλών την άνοιξη σε ανοιχτό έδαφος

Δεν υπάρχει ούτε μία κουλτούρα κήπου που να μην ήταν δημοφιλής. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες γης φυτεύουν ενεργά μούρα. Και όχι την τελευταία θέση ανάμεσά τους καταλαμβάνουν οι φράουλες (αν και θα ήταν πιο σωστό να ονομάσουμε την κουλτούρα φράουλες). Και αν ένας έμπειρος κηπουρός είναι ήδη εξοικειωμένος με όλες τις τεχνικές της γεωργικής τεχνολογίας, τότε οι αρχάριοι εξακολουθούν να έχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά εμπειρία. Dom-v-sadu.ru θα απαντήσει σε κοινές ερωτήσεις των αρχάριων κηπουρών και θα σας πει τι είναι καλό για τη φύτευση φραουλών την άνοιξη σε ανοιχτό έδαφος.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε φράουλες;

Ορισμένες κηπευτικές καλλιέργειες φυτεύονται καλύτερα σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη, άλλες, αντίθετα, το φθινόπωρο. Υπάρχουν μερικά που τα πάνε καλά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα φύτευσης της φράουλας, παλαιότερα πίστευαν ότι οι πιο κατάλληλες ημερομηνίες για φύτευσή της είναι οι καλοκαιρινοί μήνες: Ιούλιος, Αύγουστος. Αλλά αυτοί οι όροι δεν είναι κατάλληλοι για κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, σε ξηρά μέρη, οι ροζέτες δεν έχουν πάντα χρόνο να ριζώσουν πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Σε αυτή την κατάσταση, θα ήταν πιο λογικό να μεταφερθεί η προσγείωση στον Σεπτέμβριο, και ακόμη καλύτερα – στις αρχές της άνοιξης. Η φύτευση φράουλας την άνοιξη θα τις προστατεύσει από το πάγωμα. Αλλά, πάλι, εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του καιρού.

Για να γνωρίζετε ακριβώς πότε να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη, ο μήνας φύτευσης δενδρυλλίων πιθανότατα θα πρέπει να καθοριστεί με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού των μούρων. Συνήθως, πρώτα καλλιεργούνται σπορόφυτα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο έδαφος.

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη είναι ο μήνας Μάιος, εάν τα σπορόφυτα ληφθούν με ανοιχτές ρίζες. Οι θάμνοι φράουλας σε δοχεία μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αλλά αν υπάρχει ερώτηση σχετικά με το πότε μπορούν να μεταμοσχευθούν οι φράουλες την άνοιξη, συστήνουν συχνότερα το δεύτερο μισό του Απριλίου. Αυτός ο μήνας, όπως και ο Μάιος, είναι καλός για τη φύτευση ροζέτες φράουλας κάτω από αγροΐνες.

Πώς να πολλαπλασιάσετε σωστά τις φράουλες;

Ο κύριος τύπος πολλαπλασιασμού της φράουλας είναι τα σπορόφυτα που καλλιεργούνται από τις έλικες ενός θάμνου. Για όσους έχουν ήδη φράουλες κήπου που φυτρώνουν στο οικόπεδό τους, αρκεί να επιλέξουν αρκετούς δυνατούς υγιείς θάμνους φράουλας από το θάμνο μούρων και να τις φυτέψουν σε ξεχωριστό οικόπεδο, καθορίζοντας το ρόλο των βασίλισσων για αυτούς.

Αυτοί οι θάμνοι θα αφήσουν ένα μουστάκι, στο οποίο φυτρώνουν φύλλα, συλλεγμένα σε ροζέτα. Αποτελούν το κύριο υλικό φύτευσης. Όταν οι παιδικές υποδοχές αναπτυχθούν καλά, θα πρέπει να αποκοπούν από το μητρικό θάμνο και να σταλούν στο νηπιαγωγείο. Για να ριζώσουν καλά τα σπορόφυτα, ποτίζεται τακτικά για 3 εβδομάδες, προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία.

δενδρύλλια φράουλας κήπου μουστάκι

Η μεταφύτευση φραουλών την άνοιξη στα μητρικά κρεβάτια γίνεται σύμφωνα με ένα μονόπλευρο σχέδιο, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να παρακολουθείται ο σχηματισμός νέων ροζέτες, καθώς ο μητρικός θάμνος θα τις παράγει καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο θάμνος “παραγωγός” δίνει στα μωρά μόνο ένα χρόνο. Για την επόμενη σεζόν, αυτή η τοποθεσία θα πρέπει να ληφθεί κάτω από το μούρο για την καλλιέργεια καρπών και μια νέα τοποθεσία θα πρέπει να διατεθεί για σπορόφυτα.

Οι παιδικές ροζέτες που σχηματίζονται το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου μπορούν να μεταμοσχευθούν σε δοχεία και να αποθηκευτούν ως φυτευτικό υλικό για μεταφύτευση σε ανοιχτό έδαφος την επόμενη άνοιξη.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα δικά τους σπορόφυτα θα πρέπει να αγοράσουν υποδοχές φύτευσης. Αλλά τότε πρέπει να μπορείτε να τα επιλέξετε σωστά.

Τα σπορόφυτα θα πρέπει να έχουν επαρκώς ζουμερές, καθαρές, ανοιχτό καφέ, μη ξανθές και καλά ανεπτυγμένες ρίζες.

Στο κέντρο της εξόδου (ονομάζεται επίσης “καρδιά”) θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 αρκετά ανεπτυγμένα φύλλα χωρίς κηλίδες.

πώς να πολλαπλασιάσετε τις φράουλες

Προετοιμασία τοποθεσίας για φύτευση φραουλών την άνοιξη σε ανοιχτό έδαφος

Λοιπόν, πώς να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη ώστε να ριζώσουν καλά; Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να φροντίσετε την κατάσταση του εδάφους. Η περιοχή όπου προβλέπεται να καλλιεργηθούν φράουλες δεν πρέπει να είναι σκιασμένη, προκαλλιεργημένη (οι καλύτεροι προκάτοχοι είναι τα όσπρια).

Παρά το γεγονός ότι οι φράουλες αγαπούν την υγρασία, η ίδια η γη δεν πρέπει να είναι γεμάτη νερό. Επομένως, μια καλή επιλογή για την καλλιέργεια μούρων θα είναι οι μικροί ηλιόλουστοι λόφοι.

Εκ των προτέρων, είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια και να εφαρμόσουμε λιπάσματα στο έδαφος (κάλιο-φώσφορο και αποσυντεθειμένη οργανική ύλη). Δεδομένου ότι αυτές οι εργασίες, καθώς και το σκάψιμο του εδάφους, θα πρέπει να εκτελούνται περίπου ενάμιση μήνα πριν φυτευτούν οι φράουλες στο έδαφος, είναι πιο λογικό να ξεκινήσετε την προετοιμασία του χώρου το φθινόπωρο, ώστε η φύτευση φράουλας στο ανοιχτό έδαφος την άνοιξη είναι σωστό.

Το σχέδιο φύτευσης φράουλας στον κήπο

Οι έμπειροι κηπουροί ξέρουν πώς να φυτεύουν φράουλες την άνοιξη. Και για αυτό χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους: προσγείωση χαλιών, θάμνο, ευρεία ζώνη ή στενή.

Ξεκινώντας το καλοκαίρι, οι κάτοικοι πρέπει να επιλέξουν ένα συνηθισμένο σχέδιο, φυτεύοντας φράουλες σε 1 ή 2 γραμμές. Ταυτόχρονα, η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να διατηρείται στο μισό μέτρο, έτσι ώστε να είναι πιο βολική η επεξεργασία των κρεβατιών. Μεταξύ των ίδιων των θάμνων, 30 cm θα είναι αρκετά εάν το μούρο είναι μικρό. Αλλά οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες τοποθετούνται σε απόσταση έως και 80 cm η μία από την άλλη.

πώς να ετοιμάσετε ένα κρεβάτι για φράουλες

Φύτευση δενδρυλλίων φράουλας σε ανοιχτό έδαφος

Όταν ρωτούν πώς να φυτέψουν φράουλες την άνοιξη, θέλω να απαντήσω – όπως και άλλες εποχές του χρόνου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους κανόνες για τη φύτευση δενδρυλλίων στην τρύπα.

Έχοντας αποφασίσει για το πρόγραμμα φύτευσης, σκάβουν μια τρύπα κάτω από κάθε θάμνο. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το μήκος της ρίζας, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα στο έδαφος. Το κανονικό μήκος θεωρείται ότι είναι εντός 5 – 8 εκ. Η περίσσεια μπορεί να αποκοπεί. Όταν σκάβετε δενδρύλλια φράουλας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γη δεν πέφτει στην “καρδιά”, διαφορετικά ο οφθαλμός θα σαπίσει και ολόκληρος ο θάμνος θα πεθάνει.

πώς να φυτέψετε φράουλες σε εξωτερικούς χώρους

Έχοντας ασχοληθεί με το ερώτημα πώς να μεταμοσχεύσετε φράουλες την άνοιξη, μην ξεχνάτε περαιτέρω ενέργειες – πότισμα, λίπανση και χαλάρωση του εδάφους. Αλλά αμέσως μετά τη φύτευση φράουλας στις τρύπες, το έδαφος γύρω από τους θάμνους θα πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό, είναι κατάλληλες βελόνες κωνοφόρων, άχυρο, τύρφη και χούμο.

Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη των ζιζανίων και θα επιτρέψει στα μούρα να παραμείνουν καθαρά σε κάθε καιρό. Αλλά μια πιο ενδιαφέρουσα λύση θα ήταν η χρήση αγροϊνών.

Σειρές φράουλας κάτω από agrofibre

Ξέρετε πώς να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη με τις λιγότερες απώλειες στο μέλλον; Χρησιμοποιήστε agrofibre – θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την υγρασία στα κρεβάτια, θα σας απαλλάξει εντελώς από την ανάγκη να καταπολεμήσετε τα ζιζάνια και να χαλαρώσετε το έδαφος. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να σώσετε την καλλιέργεια αργότερα.

Η φύτευση φράουλας την άνοιξη κάτω από αγροΐνες είναι απλή υπόθεση. Ο κύριος κανόνας εδώ είναι να προετοιμάσετε τον ιστότοπο αυστηρά σύμφωνα με το πλάτος της ταινίας. Αλλά το μήκος θα καθοριστεί από τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη και τις δυνατότητες του ιστότοπου.

Η ίνα απλώνεται στο ήδη προετοιμασμένο έδαφος. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να σκάψουν τρύπες, πάνω από τις οποίες γίνεται μια σταυροειδής τομή στην ταινία. Μέσα από αυτό, τα σπορόφυτα πέφτουν στο έδαφος. Το χώμα στην τρύπα πρέπει πρώτα να υγρανθεί.

Θυμηθείτε πώς να φυτέψετε φράουλες την άνοιξη στις τρύπες, ώστε να μην βλάψετε την ίδια την έξοδο, λάβετε αυτό υπόψη όταν σχηματίζετε σειρές κάτω από την αγροΐνα.

Συμπερασματικά

Γνωρίζοντας τι είναι η μεταμόσχευση μπάλες την άνοιξη, τους όρους που καθορίζονται για αυτό και τις μεθόδους, μπορείτε εύκολα να σπάσετε ένα λιβάδι φράουλας στην περιοχή σας. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το έτος μεταφύτευσης φραουλών κήπου δεν αξίζει να περιμένετε τη συγκομιδή – θα εμφανιστεί μόνο την επόμενη σεζόν. Και μετά θα απολαύσετε αρωματικά γλυκά μούρα για 3-4 χρόνια. Και μετά οι φράουλες πρέπει να μεταμοσχευθούν σε νέο κρεβάτι.

Πώς να βοηθήσετε τα γεράνια να μεγαλώσουν σε πλάτος και να πετάξουν έξω έως και 6 μίσχους κάθε φορά;

Προετοιμασία σμέουρων για το χειμώνα το φθινόπωρο – 6 σημαντικά βήματα για το πώς να προετοιμάσετε τα σμέουρα για το χειμώνα.