Ο άνηθος είναι μέρος του υπέροχου αρωματικού μπουκέτου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Σε σάλτσα, μαρινάδα ή για συνοδεία ψαριού, ο άνηθος αρωματίζει κάθε πιάτο με τη μοναδική του γεύση παρόμοια με τον γλυκάνισο. Παίρνοντας τα φύλλα, αλλά και τους σπόρους παίρνουμε αυτό το αρωματικό μπαχαρικό. Ο άνηθος χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αιθέριο έλαιο για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Για να μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια άνηθου, ακολουθήστε τον οδηγό!
Πώς να καλλιεργήσετε άνηθο;
Το μόνο που χρειάζεστε είναι συνηθισμένο χώμα για τη σπορά του άνηθου. Εξακολουθεί να προτιμά τα ελαφριά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τοποθετήστε το φυτό στον ήλιο, αλλά προστατευμένο από δυνατούς ανέμους. Σπέρνεται απευθείας στο έδαφος, γιατί το στέλεχος είναι πολύ εύθραυστο για να μεταφυτευτεί. Είναι λοιπόν απαραίτητο να περιμένουμε να μπει η άνοιξη (τον Απρίλιο) για τη σπορά.
- Ανίχνευση βαθιών αυλακιών 1 cm
- Τοποθετήστε τα σε απόσταση 25 cm μεταξύ τους.
- Σπέρνουμε έναν σπόρο κάθε 5 cm
- Καλύψτε ελαφρά με χώμα
- Πασπαλίζουμε με ψιλή βροχή
Τα πρώτα σπορόφυτα θα εμφανιστούν σε περίπου 10 ημέρες. Για καλή καλλιέργεια, αραιώστε όταν τα φυτά έχουν 2 έως 3 φύλλα, αφήνοντας μόνο ένα φυτό κάθε 15 έως 20 cm. Η σπορά σε γλάστρες και σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να γίνει όλο το χρόνο. Προσοχή, δεν συνιστάται η φύτευση άνηθου κοντά σε μάραθο. Η διασταύρωση των σπόρων μπορεί να δώσει στα φυτά ένα δυσάρεστο άρωμα.
Πώς να φροντίσετε τον άνηθο;
Ο άνηθος χρειάζεται πολύ λίγη συντήρηση. Αρκεί να ποτίζετε με ψιλή βροχή την ώρα της σποράς και να διατηρείται το χώμα δροσερό. Ποτίζετε μόνο σε περίπτωση ζέστης, ξηρασίας ή πραγματικά όταν το έδαφος είναι στεγνό. Οι συνήθεις εργασίες σκαλίσματος και βοτανίσματος πρέπει να γίνονται κατά την έναρξη της καλλιέργειας.
Πώς να μαζέψετε τον άνηθο;
Είναι δυνατή η συγκομιδή των φύλλων, αλλά και των σπόρων του άνηθου. Αν δεν θέλετε σπόρους, κόψτε το κοτσάνι του λουλουδιού μόλις εμφανιστεί. Συγκομίστε τα φύλλα όταν ανθίσουν (Ιούλιος έως Σεπτέμβριος), καθώς είναι όταν έχουν τη μεγαλύτερη γεύση. Τα κόβουμε όσο χρειάζεται.
Υπάρχει μια τεχνική διατήρησης των φύλλων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στεγνώνοντάς τα στο φούρνο πολύ αργά στους 38°C. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα κρεμάσετε πάνω από ένα δίσκο και να μαζέψετε τους σπόρους για να τους αποθηκεύσετε σε αεροστεγή βάζα. Τα φύλλα άνηθου αρωματίζουν σαλάτες, σούπες, λαχανικά ή σάλτσες, αλλά και ψάρια. Και τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε τους σπόρους στο βάζο για τουρσί με ξύδι!
Πηγή: Gerbeaud, Lemonde
Σχετικά Άρθρα:
Κουμκουάτ: πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να συλλέξετε αυτόν τον θάμνο
Κουρκουμάς σε γλάστρα: Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να συλλέξετε κουρκουμά
Διακοσμητικό σκόρδο “Purple Sensation”: ένα υπέροχο μωβ πολυετές φυτό