όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το παράσιτο του κήπου

Η πριονωτή μύγα, γνωστή και ως πριονόμυγα, είναι ένα έντομο του οποίου οι προνύμφες είναι επιβλαβείς για τον κήπο. Πράγματι, εάν η πριονωτή μύγα τρέφεται κυρίως με γύρη, η προνύμφη της δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα για τα φυτά. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το sawfly και μερικές συμβουλές για το πώς να το ξεφορτωθείτε.

Τα χαρακτηριστικά του πριονιού

Αυτό το ιπτάμενο έντομο μοιάζει πολύ με σφήκα, μόνο που σε αντίθεση με την τελευταία, δεν έχει λεπτότερο μέρος στο επίπεδο της κοιλιάς.

Ονομάζεται πριονωτή μύγα λόγω του όργανο γέφυρας που κατέχουν δόντια λίγο σαν πριονόλαμα. Αυτό το ειδικά διαμορφωμένο όργανο του επιτρέπει να τρυπήσει ένα φυτό ξενιστή και να γεννήσει τα αυγά μέσα.

Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες μοιάζουν με κάμπιες. Αυτά τα ψεύτικες κάμπιες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό να σχηματίζουν «Σ» με το σώμα τους όταν απειλούνται.

Αυτές οι ψεύτικες κάμπιες βρίσκονται κυρίως σε θάμνους σταφίδας, όπου η προνύμφη είναι μάλλον ανοιχτό πράσινο. Στο τριαντάφυλλα, οι προνύμφες είναι γαλαζοπράσινες με πολυάριθμες μαύρες κηλίδες στο σώμα. Το πριονίδι του γυμνοσάλιαγκου υπάρχει σε μεγάλο αριθμό οπωροφόρων δέντρων και οι προνύμφες αποτελούνται από μια μαύρη βλέννα που τις κάνει παρόμοιες με τις γυμνοσάλιαγκες

Γενικά, οι προνύμφες είναι ενεργές από το τέλος του άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού.

Συντελεστές : Tomasz Klejdysz / iStock

Συμπτώματα

Στον κήπο, όταν είναι λίγα, οι προνύμφες δεν κάνουν μεγάλη ζημιά. Από την άλλη, όταν πολλαπλασιάζονται, μπορούν γρήγορα να εξαφανίσουν όλα τα φύλλα ενός φυτού και καταστρέψει ολόκληρες καλλιέργειες. Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε μια προσβολή από προνύμφες πριονιού κοιτάζοντας τα φύλλα. Αν δείτε τρύπες εκεί, είναι πολύ πιθανό να προσβληθούν τα φυτά σας.

Πρόληψη και εξάλειψη

Γενικά, αυτές οι ψεύτικες κάμπιες εξαλείφονται φυσικά από πολλά πουλιά. Θυμηθείτε λοιπόν να διαμορφώσετε τον κήπο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί όσο το δυνατόν περισσότερα πουλιά. Άλλα έντομα παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση αυτού του παρασίτου. Εάν η εισβολή είναι πολύ σημαντική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «σπιτικά» διαλύματα που αποτελούνται από πύρεθρο και μαύρο σαπούνι. Αυτό το διάλυμα είναι πολύ αποτελεσματικό σε νεαρές προνύμφες.

όλα για αυτό το δέντρο που θα φέρει λίγη σκιά στον κήπο σας

σπορά, φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή