όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια “ζωντανών λίθων”

Ο λιθόπτης, που είναι γνωστός και ως βότσαλο, είναι ένα αστείο φυτό που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, θυμίζει έντονα βότσαλο. Η άτυπη αισθητική του συναρπάζει. Επιπλέον, ορισμένοι κηπουροί τα συλλέγουν καθώς τα σχήματα και τα χρώματα είναι τόσο διαφορετικά. Αυτά τα μικρά φυτά είναι τόσο μοναδικά όσο μπορεί να είναι οι πέτρες. Ωστόσο, η κουλτούρα τους δεν είναι η πιο εύκολη, αλλά βρίσκονται εύκολα σε κέντρα κήπου. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους λιθόπους, τα βραχώδη φυτά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των λιθόπωδων;

Τα λιθόφυτα ανήκουν στην οικογένεια των Aizoaceae. Είναι εγγενείς στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, και το περιβάλλον της ερήμου αυτών των περιοχών εξηγεί εν μέρει το σχήμα τους. Αυτά τα παχύφυτα συνδυάζονται με το τοπίο για να επιβιώσουν καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες των ημι-ερημικών περιβαλλόντων.

Αυτά τα φυτά αποτελούνται από πολύ σαρκώδεις ρίζες, αλλά και στροφείς που βυθίζονται βαθιά στο έδαφος. Το ορατό τμήμα είναι ένα είδος ανεστραμμένου κώνου που αποτελείται από δύο ξεχωριστά φύλλα. Θα βρείτε όλα τα χρωματιστά και με πολλές ιδιαιτερότητες: λεκέδες, μαρμαρώσεις, γραμμές. Τα μπουμπούκια είναι συνήθως μεταξύ γκρι και ανοιχτό πράσινο, μερικές φορές μοβ ή καφέ.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παχύφυτα, είναι τα χυμώδη φύλλα που βοηθούν το φυτό να επιβιώσει κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασία.

Επιπλέον, το βότσαλο-φυτό μερικές φορές αποκαλύπτει λευκά, κίτρινα ή ροζ λουλούδια! Αν έχεις αυτή την ευκαιρία, το θέαμα είναι συναρπαστικό.

Credits: tylim / iStock

Πώς να φυτέψετε και να μεταφυτεύσετε το πέτρινο φυτό;

ο αποχέτευση-απορροή είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην καλλιέργεια λιθόπηδων. Στα γεωγραφικά πλάτη μας, καλλιεργούνται αποκλειστικά σε γλάστρες, γιατί το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η θερμότητα.

Σε μια κατσαρόλα με τερακότα με τρύπα στον πάτο, προσθέστε ένα κρεβάτι χαλίκι ή βότσαλα αρκετά παχύ για αποστράγγιση. Μην βάζετε πήλινα βότσαλα, γιατί συγκρατούν την υγρασία.

Προσθέστε ένα μείγμα 2/3 του σαμούρι μεσαίου κόκκου ποταμού και το 1/3 του χώμα γλάστρας. Φυτέψτε τους λιθόψυχους, με απόσταση από κάθε φυτό 10 cm προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κάτω τρίτο των φύλλων θα πρέπει να ταφεί κάτω από ένα στρώμα άμμου. Χτυπήστε την άμμο γύρω από το γιακά.

Είναι σημαντικό να μην ποτίζονται τα φυτά τουλάχιστον κατά τις 15 ημέρες μετά τη φύτευση.

Πώς να διατηρήσετε τους λιθόππους;

Οι λίθωπες χρειάζονται πολλά soleil. Επομένως χρειάζονται ένα μέρος σε ηλιόλουστη θέση για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Μπορείτε να βγάλετε τα φυτά σας το καλοκαίρι. Το χειμώνα, είναι δυνατή η τοποθέτηση τους σε θερμοκήπιο ή βεράντα, αλλά οι θερμοκρασίες δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν κάτω από 13°C.

Όσον αφορά το πότισμα, οι λιθόψυχοι πρέπει να λαμβάνουν μόνο δεν υπάρχει πηγή νερού μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου. Εκτός αυτής της περιόδου, ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα και λιπάνετε μία φορά κάθε 15 ημέρες κατά τη θερινή περίοδο.

Το βότσαλο μερικές φορές αποκαλύπτει λευκά, κίτρινα ή ροζ λουλούδια! Αν έχεις αυτή την ευκαιρία, το θέαμα είναι συναρπαστικό.

Για συντήρηση, απλώς αφαιρέστε τα φύλλα μόλις στεγνώσουν τελείως.

4 ανθισμένοι θάμνοι συστάδας για να αναπτυχθούν στον κήπο

Ιπποφαές: φύτευση, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή