3 κοινά λάθη στη φροντίδα των φραουλών μετά την καρποφορία.

Θέλετε να συλλέγετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή φράουλας κάθε χρόνο; Στη συνέχεια, εδώ είναι μια ενημέρωση για τους κοντόφθαλμους κηπουρούς που χαλούν τους θάμνους φράουλας, την ποσότητα και την ποιότητα των μούρων την επόμενη σεζόν – με δράση ή αδράνεια. Ας περάσουμε από τα σημεία!

Γιατί οι φράουλες χρειάζονται φροντίδα μετά την καρποφορία. Τι σκέφτηκε για τον εαυτό της;

Από το καμπαναριό μας Dacha, θα ήταν πολύ αλαζονικό να σκεφτούμε ότι το κύριο καθήκον των φραουλών είναι να μας δώσουν μούρα και μετά τη συγκομιδή, οι θάμνοι αρχίζουν να “ξεκουράζονται”. Όχι, τώρα οι φράουλες θα δουλέψουν μόνες τους.

Το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, το φυτό σχηματίζει μπουμπούκια, από τα οποία θα εμφανιστούν νέα άνθη την επόμενη χρονιά. Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής γεωπόνος για να καταλάβεις ότι η ανθοφορία της φράουλας (διαβάστε – καρποφορία!) Η επόμενη χρονιά εξαρτάται από τη φροντίδα αυτής της περιόδου. Και η συγκομιδή της φράουλας σας!

Λάθος 1: αφήστε τις φράουλες ως έχουν

φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία

Όπως ήδη καταλάβατε, η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος για εκείνη ξεκινά στη ζωή των φραουλών. Ο καλοκαιρινός κάτοικος θα βοηθήσει πολύ το φυτό αν, αντί να περιπλανηθεί σε αδράνεια κατά μήκος των κρεβατιών, αφαιρέσει 2 πράγματα από όλους τους θάμνους:

  • Μουστάκι. Αφαιρούν τα θρεπτικά συστατικά, εξατμίζουν την υγρασία, γενικά, για το φυτό – ένα προσάρτημα-παράσιτο. Με την προϋπόθεση ότι ο κηπουρός δεν σχεδίαζε να πολλαπλασιάσει τις φράουλες. Και σε αυτή την περίπτωση, αφήστε τη σωστή ποσότητα στρώσης από τους καλύτερους θάμνους.
  • Παλιά στίγματα και κόκκινα φύλλα. Το δεύτερο είναι μια εκδήλωση μιας μολυσματικής νόσου των φραουλών: κηλίδωση όλων των λωρίδων. Και δεν φέρνουν οφέλη στο φυτό και μεταδίδουν την ασθένεια σε υγιείς γείτονες. Κόβουμε, καίμε, ρίχνουμε τους θάμνους με μυκητοκτόνο.
φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία

Λάθος 2: Θαμπά αλσύλλια

Θυμηθείτε όλα όσα κάνατε με τις φράουλες ΠΡΙΝ ανθίσουν, ελπίζοντας να έχετε μεγαλύτερη και καλύτερη σοδειά. Επιμελώς ξεχορτανιέται, χαλάρωσε και ποτίστηκε. Καταλαβαίνω ότι Η συγκομιδή της επόμενης χρονιάς φράουλας εξαρτάται από τη φροντίδα και ΜΕΤΑ την καρποφορία: συνεχίστε να κάνετε ακριβώς το ίδιο, χωρίς να δίνετε δειλή χαλάρωση. Λοιπόν, έστω και λίγο.

φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία

Για λόγους που δεν καταλαβαίνω, ορισμένοι κάτοικοι του καλοκαιριού αγνοούν εσκεμμένα το τακτικό ξεβοτάνισμα. Ο υπολογισμός τους είναι απλός – το γρασίδι δεν αφήνει τη γη να στεγνώσει γρήγορα, και καλύτερα να πάω να ποτίσω τις ντομάτες.

Μη συνειδητοποιώντας ότι θα λάβουν μια ασθένεια ως μπόνους – κηλίδωση φράουλας, που αφαιρεί την υγεία από το φυτό. Για κάθε παθογόνο μύκητα που σέβεται τον εαυτό του, απλώς αγαπά τις υγρές και κακώς αεριζόμενες γωνίες, που παρέχονται ευγενικά από τα ζιζάνια ανάμεσα σε ακαλλιέργητες σειρές φράουλας.

Φιλική συμβουλή: Αν δεν θέλετε να ποτίζετε συχνά τις φράουλες σας, σκεπάστε τον κήπο σας. Απλά παρακαλώ μην αφήνετε τα ζιζάνια!

Λάθος 3: Ξεχνάτε να ταΐζετε φράουλες ή να ταΐζετε «φυσικά» βιολογικά

φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία

Τα βιολογικά λιπάσματα είναι καλά την άνοιξη όταν οι φράουλες χρειάζονται άζωτο. Όχι όμως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!

Δεν ήταν καθόλου άδικο που έγραψα αυτή την πολύ κουραστική παράγραφο για το τι συμβαίνει με τις φράουλες μετά την ανθοφορία. Για την πλήρη ωοτοκία των νεφρών και την ωρίμανση τους μέχρι το χειμώνα (που δεν είναι λιγότερο σημαντικό!) Οι φράουλες χρειάζονται τροφή. Και άζωτο, και φώσφορος και κάλιο.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: ο φώσφορος και το κάλιο σχεδόν δεν περιέχονται σε “οργανικά” λιπάσματα με τη μορφή φυτικού κβας, ζωηρού φλόμου και αρωματικού αφέψημα κοπριάς κοτόπουλου. Περιέχει άλογες δόσεις αζώτου, που οι φράουλες δεν υπάρχουν πλέον ούτε στο χωριό ούτε στην πόλη.

φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία

Λοιπόν, τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο: η τέφρα του ξύλου θα δώσει στις φράουλες πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μπορείτε να αγοράσετε το σύνθετο ορυκτό λίπασμα “Φθινόπωρο” (υπάρχει περισσότερο κάλιο και φώσφορο) ή, στη χειρότερη, το καθολικό “Nitroammophoska” και να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Ομολογώ, απλώς κλείνω τους κόκκους στο πάνω στρώμα της γης «με το μάτι» και χύνω γενναιόδωρα τις φράουλες με νερό. Έγινε – λειτουργεί!

Οι φράουλες θα είναι ευγνώμονες! Και αν η ιδέα ​​​να σκορπίσετε ασεβή «χημεία» στο κρεβάτι του κήπου σας αηδιάζει – αντέξτε με τουλάχιστον στάχτη ξύλου.

Η πετούνια του γείτονα ανθίζει όμορφα σε μια μπάλα μέχρι τον παγετό.

Κόψτε τους θάμνους φραγκοστάφυλου με τον τρόπο μου και αποκτήστε μια αξιοζήλευτη συγκομιδή μούρων το επόμενο έτος