3 ποικιλίες για να καλλιεργήσετε στο σαλόνι σας

Τα Ficus είναι ένα από τα μοντέρνα φυτά εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν περισσότερα από 800 είδη και διαφορετικές ποικιλίες (ορειβάτες, θάμνοι, φυλλοβόλα, αειθαλή κ.λπ.) Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι φίκους γενικά μεγαλώνουν σαν μεγάλα δέντρα. Ωστόσο, στα γεωγραφικά μας πλάτη, τα καλλιεργούμε μάλλον σε γλάστρες και σε εσωτερικούς χώρους. Τα αστέρια του εσωτερικού μας είναι από καουτσούκ (Ελαστικό σύκο) όπου το Συκιά Benjamin. Εδώ είναι τρεις άλλες ποικιλίες Ficus να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε στους εσωτερικούς μας χώρους.

1) Το Γραμμή Ficus (άμπελος)

Το Ficus pumila είναι ένα αναρριχώμενο φυτό του οποίου το ιδιαίτερα αισθητικό φύλλωμα προσκολλάται στους κορμούς στη μέση της φύσης. Τα φύλλα έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και ποικιλόχρωμα με κρεμώδες λευκό. Έχουν την ιδιαιτερότητα να μοιάζουν με καρδούλες. Είναι αλήθεια ότι στην ουσία είναι αναρριχώμενο φυτό, αλλά στους εσωτερικούς μας χώρους, το συναντάμε κυρίως σε κρεμαστή γλάστρα.

Είναι φυτό που χρειάζεται υγρασία. Ψεκάστε λοιπόν καθημερινά το φύλλωμα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό το ficus εκτιμά το καλό φως, αλλά όχι τον άμεσο ήλιο.

Credits: Vichai / iStock

2) Το Ficus Binnendijkii (φυτό με στενά φύλλα)

Αυτή η ποικιλία ficus έχει πολύ στενά φύλλα, ακόμη περισσότερα από αυτά του διάσημου ficus benjamina. Επίσης, το ficus Binnendijkii είναι πολύ πιο εύκολο στη συντήρηση, αλλά μπορεί να φτάσει το 1m80, ακόμα και σε γλάστρα!

Είναι ένα δέντρο που εκτιμά τα σκιερά μέρη. Πράγματι, η άμεση έκθεση στον ήλιο κινδυνεύει να κάψει εντελώς το φυτό. Το ficus εξακολουθεί να φοβάται την υπερβολική υγρασία. Μην ξεχνάτε να αφήνετε την επιφάνεια του υποστρώματος να στεγνώσει ανάμεσα σε δύο ποτίσματα.

Ficus Binnendijkii
Πιστώσεις: iStock

3) Το Σκουριασμένο σύκο (φυτό με στρογγυλά φύλλα)

ο Σκουριασμένο σύκο είναι φυτό αειθαλές. Τα οβάλ και βερνικωμένα φύλλα του είναι πολύ αισθητικά. Έχουν μήκος μεταξύ 7 και 10 cm και είναι ιδιαίτερα στιβαρά. Υπάρχει μια ποικιλία από πράσινα και κρεμ χρώματα.

Είναι ένα ficus που χρειάζεται θερμότητα όλο το χρόνο (περίπου 14°C ακόμα και το χειμώνα). Τοποθετήστε το σε μερική σκιά και βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα είναι καλά στραγγισμένο. Προσοχή, δεν του αρέσουν οι διαφορές θερμοκρασίας ή τα ρεύματα. Μόλις εγκατασταθεί, μην το μετακινήσετε.

Σκουριασμένο σύκο
Συντελεστές: John Robert McPherson / wikipedia

ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τύπους ριζών

σπορά, καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή