5 λουλούδια για να φυτέψετε τον χειμώνα στον κήπο σας

Ο χειμώνας δεν είναι συνώνυμος με έναν κήπο χωρίς λουλούδια και άλλα φυτά, το αντίθετο! Υπάρχει φυτά όπως η καμέλια που ανθίζουν το χειμώνα. Αυτά τα λουλούδια που μπορούν να ανθίσουν κάτω από το χιόνι και να ανθίσουν πλήρως το χειμώνα για να ομορφύνουν τον κήπο σας. Και προσοχή, δεν μιλάμε για παλιά κλαδιά ή μικρούς θάμνους με γυμνό ξύλο, αλλά αληθινά λουλούδια με αστραφτερά χρώματα! Τα ρουστίκ φυτά είναι εκεί για να επαναφέρουν το φως και το χρώμα στο τοπίο. Επιπλέον, μερικά από αυτά που ονομάζονται “μη παγωμένα” μπορούν ακόμη και να αψηφήσουν τον παγετό. Εδώ είναι 5 λουλούδια για να φυτέψετε τον χειμώνα στον κήπο σας για να χρωματίσετε και να φωτίσετε το τοπίο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.

1) Καμέλια

Αυτό το λουλούδι δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά επιπλέον αποπνέει ένα ευχάριστο άρωμα. Η ποικιλία Camellias sasanqua εξασφαλίζει ανθοφορία από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Θα βρείτε την καμέλια σε διάφορες μορφές: κόκκινη, ροζ, λευκή, κίτρινη, με μονά ή διπλά άνθη. Οι καμέλιες εμφανίζονται γενικά στα κέντρα κήπου από τα τέλη Ιανουαρίου σε δοχεία. Έχοντας τη φήμη μιας δύσκολης κουλτούρας, επιλέξτε ήδη την καμέλια σας σε λουλούδι. Σε αντίθεση με πολλούς θάμνους, η καμέλια μπορεί εύκολα να φυτευτεί στη μέση της ανθοφορίας της. Αυτό το λουλούδι εκτιμά τα όξινα εδάφη (σε pH>7), αλλά δεν υποστηρίζει τα ασβεστούχα εδάφη. Η ιδανική έκθεση είναι στο mi-σκιές, γιατί η καμέλια δεν στηρίζει τον ήλιο συνέχεια. Αν και ρουστίκ, θα πρέπει να προσέχετε τους παγετούς! Η καμέλια μπορεί να πεθάνει μόλις φτάσει στους 0°C. Σε περίπτωση ακραίου κρύου, μην το ξεχάσετε πολτοποιήστε τα φυτά σας. Φροντίστε να αφαιρέσετε σιγά σιγά τα ξεθωριασμένα λουλούδια για μια όμορφη ανθοφορία.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να καλλιεργηθεί καμέλια σε γλάστρα. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε τα 2/3 του λεγόμενου ερείκης και το 1/3 της καστανής τύρφης στη γλάστρα σας. Προσοχή στη στασιμότητα του νερού. Οι ρίζες της καμέλιας είναι εύθραυστες, προσέξτε να μην τις πνίξετε!

Συντελεστές: natmel / Pixabay

2) Hellebore (Χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο)

Το υπέροχο χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο (hellebore) ονομάζεται εύστοχα, γιατί είναι το χειμώνα που μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανθοφορία του. Αυτό το πολυετές επίμονος ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae. Πρέπει να ξέρετε ότι το χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο ανθίζει μόνο μετά από 1 ή 2 χρόνια, οπότε θα πρέπει να οπλιστείτε υπομονή. Εάν επιλέξετε να φυτέψετε στο έδαφος, μην ξεχάσετε να στρώσετε με σάπια φύλλα γύρω από το σχέδιο με νεκρά φύλλα ή άλλη οργανική ύλη που θα βοηθήσει στη θρέψη του εδάφους.

Για μια καλλιέργεια γλάστρας, χρειάζεται απλώς να φτιάξετε ένα μείγμα από αργιλώδες και χώμα γλάστρας. Μόλις καθιερωθεί, το Χριστουγεννιάτικο Τριαντάφυλλο απαιτεί πολύ λίγη φροντίδα και θα ανθίσει στην ίδια τοποθεσία για πολλά χρόνια.

hellebore rose de noel
Συντελεστές: MabelAmber / Pixabay

3) Χειμωνιάτικο γιασεμί

Το χειμερινό γιασεμί είναι αναρριχώμενο φυτό. Πολύ ανθεκτικό, αντέχει σε αρνητικές θερμοκρασίες έως -15°C. Το άφυλλο σκούρο ξύλο του αναδεικνύει το όμορφο κίτρινο των μικρών λουλουδιών. Χειμερινές κυκλοφορίες γιασεμιού ένα ευχάριστο άρωμα που θα αιχμαλωτίσει τις αισθήσεις σας. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται στις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας. Η ιδανική εποχή για φύτευση είναι το φθινόπωρο, ωστόσο το χειμερινό γιασεμί μπορεί να φυτευτεί εκτός εποχής αρκεί να αποφευχθεί ο παγετός και η υψηλή ζέστη. Αν και αυτό το γιασεμί είναι το πιο αγροτικός, δεν αντέχει καλά τον παγετό. Στις πιο κρύες περιοχές, είναι προτιμότερο να καλλιεργείται σε γλάστρα. Επιπλέον, λόγω του αργή ανάπτυξη, το χειμωνιάτικο γιασεμί είναι ιδανικό για βεράντες ή βεράντες. Το χώμα σε γλάστρες για ανθοφόρα φυτά θα είναι αρκετό ή μπορείτε να επιλέξετε ένα μείγμα τύρφης και άμμου. Θα πάρει το μεταφυτεύω την άνοιξη.

Ωστόσο, χειμωνιάτικο γιασεμί δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου, το χειμώνα δεν υποστηρίζει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 15°C. Αυτή την περίοδο, ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό, γιατί το υπερβολικό νερό είναι επιβλαβές για αυτό. Για καλή ανθοφορία, κλαδέψτε τα νεκρά κλαδιά την άνοιξη.

χειμωνιάτικο γιασεμί
Συντελεστές: liupengda / Pixabay

4) Η εξωτική μαχόνια

Τα αειθαλή φύλλα του θυμίζουν πουρνάρι. Είναι ένας από τους πιο όμορφους θάμνους που μπορεί κανείς να παρατηρήσει το χειμώνα. Το εξωτικό mahonia κυκλοφορεί ένα γλυκό άρωμα κρίνου της κοιλάδας. Αυτό το φυτό χρειάζεται βαθύ, πλούσιο σε χούμο έδαφος. Υποστηρίζει αρνητικές θερμοκρασίες έως -18°C. Τα πολλά μικρά κίτρινα λουλούδια λεμονιού μαζεύονται από 10 έως 20 σε μικρά μπουκέτα. Μετά την ανθοφορία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει μια καρποφορία από μικρά μπλε-μαύρα μούρα που μόνο ωραιοποιούν το φυτό. Για δραματικό αποτέλεσμα, φυτέψτε τρία θέματα μαζί. Ο καλύτερος χρόνος φύτευσης είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Ωστόσο, η ανάπτυξή του είναι μάλλον αργή, διαρκεί συνήθως 20 cm το χρόνο. Κατά μέσο όρο, το mahonia φτάνει τα 2 με 3 μέτρα ύψος, αλλά μερικά θέματα μπορεί να φτάσουν και τα 5 μέτρα!

Αν και πολύ ρουστίκ, συνιστάται η χρήση α απόλυτος στις πιο ψυχρές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από -5°C. Αλλά μόλις ενηλικιωθεί, το mahonia αντιστέκεται εύκολα σε αρνητικές θερμοκρασίες έως -10°C.

Μαχόνια
Συντελεστές: LoggaWiggler / Pixabay

5) Χειμωνιάτικο μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για το γλυκό άρωμα που αναδίδει. Το χειμώνα, τα κλαδιά είναι απαλλαγμένα από φύλλα, αλλά ντυμένα με υπέροχα μικρά λευκά λουλούδια. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα φυτά, η ανάπτυξή του είναι ραγδαία και είναι εύκολο να αναπτυχθεί. Η ανθοφορία του κορυφώνεται τον Φεβρουάριο όταν ο καιρός είναι πιο ήπιος. Το άρωμά του είναι πολύ πιο αξιοσημείωτο από τα διακριτικά, λευκά άνθη του που δένουν στο χιονισμένο τοπίο.

Το χειμερινό αγιόκλημα εκτιμά τα καλά επεξεργασμένα, βαθιά, χαλαρά, δροσερά εδάφη εμπλουτισμένα με οργανική ουσία. Η ιδανική έκθεση είναι στον πλήρη ήλιο για καλύτερη ανθοφορία, αλλά δεν πειράζει τη μερική σκιά. Το χειμωνιάτικο μελισσόχορτο είναι μάλλον ανθεκτικός σε ασθένειες και παράσιτα. Ωστόσο, προσέξτε τις κοινές μαύρες αφίδες στους νεαρούς βλαστούς. Προσέξτε επίσης το ωίδιο σε πολύ ζεστό ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει ποτέ να έχετε απευθείας ήλιο στο φυτό σας. Το χειμωνιάτικο μελισσόχορτο θα επαναφέρει τη χαρά στον χειμερινό σας κήπο!

θαμνώδες αγιόκλημα
Συντελεστές: Buntysmum / Pixabay

Θα το έχετε καταλάβει, δεν είναι επειδή είναι χειμώνας που το κηπουρική πρέπει να αφεθεί στην άκρη! Είναι απολύτως δυνατό να χρωματίστε τον κήπο σας ή φυτέψτε όμορφα λουλούδια σε ένα δοχείο για να βρείτε μια όμορφη βεράντα το χειμώνα ! Με όλες αυτές τις πληροφορίες, είναι στο χέρι σας να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας!

Σχετικά Άρθρα:

Poinsettia: το αστέρι των Χριστουγέννων και τα μυστικά της καλής ανθοφορίας

Ποια λουλούδια και ποια φυτά για το μπαλκόνι μου τον χειμώνα;

Συκιά: πώς να κλαδέψετε αυτό το οπωροφόρο δέντρο το χειμώνα;

το έντονο κόκκινο, βρώσιμο μανιτάρι

Γνωρίζετε τον συμβολισμό αυτών των 10 λουλουδιών;