5 τρόποι πολλαπλασιασμού των κρίνων: βολβοί, βολβοί, λέπια.

Ο Ιούλιος είναι η εποχή των κρίνων. Θαυμάζοντάς τους, οι καλλιεργητές λουλουδιών συχνά ονειρεύονται να διαδώσουν την αγαπημένη τους ποικιλία – ποτέ δεν υπάρχει υπερβολική ομορφιά. Η εκπλήρωση αυτού του ονείρου δεν είναι καθόλου δύσκολη, δεν υπάρχει ούτε ένας τρόπος.

Παρατηρώντας τα αγαπημένα σας κρίνα, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε μια μέθοδο αναπαραγωγής κρίνου που θα είναι πιο αποτελεσματική, βολική και ευκολότερη για μια συγκεκριμένη ποικιλία. Και αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα.

Αναπαραγωγή κρίνων από θυγατρικούς βολβούς

Ίσως ο πιο εύκολος και συνηθισμένος τρόπος. Όλα είναι απλά εδώ: σκάβουμε έναν θάμνο μετά την ανθοφορία, χωρίζουμε προσεκτικά τα μικρά κρεμμύδια και τα φυτεύουμε σε νέο μέρος. Εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, είναι καλύτερο να τα φυτέψετε για καλλιέργεια σε ξεχωριστό κρεβάτι ή σε δοχεία – μπορούν να «χαθούν» στον κήπο με λουλούδια.

εκτροφή κρίνων

Τα κουτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια βολβών

Συνιστάται να φυτέψετε κρεμμύδια αμέσως μετά τον διαχωρισμό από το μητρικό φυτό – στον αέρα μαραίνονται πολύ γρήγορα, γίνονται πλαδαρά. Τα κρίνα που μεγαλώνουν από παιδιά ανθίζουν, συνήθως το δεύτερο έτος, αν και οι μεγάλοι βολβοί μπορούν να ευχαριστήσουν το λουλούδι το πρώτο καλοκαίρι.

Η μέθοδος είναι καθολική. Αλλά έχει ένα μείον: δεν σχηματίζουν ενεργά όλα τα είδη και οι ποικιλίες των κρίνων – υπάρχουν εκείνα στα οποία σχηματίζονται στην καλύτερη περίπτωση 1-2 παιδιά ανά εποχή. Προσδιορίστε εάν αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για την επιλογή σας κρίνα, είναι δυνατό ακόμη και χωρίς σκάψιμο: αν εμφανίστηκε νεαρή ανάπτυξη στη βάση του στελέχους τον επόμενο χρόνο μετά τη φύτευση, είναι τα θυγατρικά κρεμμύδια που φυτρώνουν. Όσο περισσότερα τέτοια βλαστάρια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το λουλούδι.

Αναπαραγωγή κρίνων με διαίρεση της φωλιάς

Διαφέρει ελαφρώς από την προηγούμενη μέθοδο. Ένας μεγάλος βολβός κρίνου μπορεί να χωριστεί, σχηματίζοντας 2-3 πλήρεις (αν και όχι πολύ μεγάλους) βολβούς που ανθίζουν την επόμενη χρονιά. Μετά από 2-3 χρόνια, η φωλιά γίνεται αρκετά μεγάλη και μπορεί να χωριστεί.

εκτροφή κρίνων

Η μέθοδος είναι γενικά καθολική. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ενεργή διαίρεση των βολβών δεν είναι τυπική για όλες τις ποικιλίες. Εάν ένα φυτεμένο κρίνο ένα χρόνο αργότερα σας ευχαριστούσε όχι με ένα, αλλά με δύο ή τρία στελέχη λουλουδιών και ένα χρόνο αργότερα μετατραπεί σε μεγάλο ανθισμένο θάμνο, μπορεί να πολλαπλασιαστεί με επιτυχία με διαίρεση.

Οι κατάφυτες φωλιές σκάβονται μετά την ανθοφορία, οι βολβοί διαχωρίζονται προσεκτικά και φυτεύονται σε νέο μέρος. Το επόμενο καλοκαίρι, τέτοια κρίνα θα ανθίσουν ήδη.

Μια ποικιλία από ποικιλίες κρίνων σε μια μεγάλη γκάμα παρουσιάζεται στον κατάλογό μας, ο οποίος συνδυάζει τα προϊόντα μεγάλων ηλεκτρονικών καταστημάτων φυτευτικού υλικού και σπόρων.

Αναπαραγωγή κρίνων με λέπια

Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να αποδοθεί στην καθολική – πολλοί τύποι και ποικιλίες κρίνων σχηματίζουν βολβούς στις κλίμακες. Όμως η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το συγκεκριμένο φυτό. Έτσι, από την εμπειρία μπορώ να πω ότι τα ασιατικά υβρίδια αναπαράγονται με αυτή τη μέθοδο πολύ καλύτερα από τα ανατολικά.

εκτροφή κρίνων

Τα φυτά που λαμβάνονται από αυτά τα παιδιά θα ανθίσουν μόνο μετά από 3-5 χρόνια, αλλά από έναν βολβό μπορείτε να πάρετε πολύ υλικό φύτευσης – από 1 έως 4 “απόγονοι” σχηματίζονται σε μία κλίμακα.

Αναπαραγωγή κρίνων με λέπια την άνοιξη – Ένας εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού των κρίνων.

Λάβετε υπόψη ότι οι βολβοί που λαμβάνονται από λέπια είναι πολύ μικροί. Πρέπει να αναπτυχθούν σε ειδικό κρεβάτι ή σε δοχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο αναπαραγωγής ανά πάσα στιγμή – ένας κατάλληλος λαμπτήρας θα ήταν διαθέσιμος.

Αναπαραγωγή κρίνων με λαμπτήρες αέρα

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για εκείνα τα κρίνα που σχηματίζουν μπουμπούκια (βολβοί) στις μασχάλες των φύλλων.

εκτροφή κρίνων

Όταν ωριμάσουν, ξεχωρίζουν εύκολα από το στέλεχος και όταν πέσουν στο έδαφος, ριζώνουν. Ως εκ τούτου, τα βολβώδη κρίνα συχνά αναπαράγονται με ένα τέτοιο είδος αυτοσποράς. Οι βολβοί που συλλέγονται σπέρνονται αμέσως σε ανοιχτό έδαφος (κατά προτίμηση σε σπορόφυτο) ή σε δοχεία. Οι καλά ανεπτυγμένοι βολβοί σχηματίζονται σε 2-3 χρόνια.

Αναπαραγωγή κρίνων με σπόρους

Αυτός είναι ο πιο επίπονος τρόπος. κατάλληλο κυρίως για είδη κρίνων. Εάν θέλετε να πειραματιστείτε μόνοι σας, σημειώστε ότι μπορεί να μην διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας κατά τον πολλαπλασιασμό των σπόρων. Αλλά οι φρεσκοκομμένοι σπόροι βλασταίνουν καλύτερα από τους αγορασμένους. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ταχύτητα βλάστησης των σπόρων είναι διαφορετική. Τα ασιατικά κρίνα πρωτοστατούν και εδώ. οι σπόροι του σγουρού κρίνου βλασταίνουν περισσότερο.

Οι σπόροι του κρίνου συλλέγονται όταν οι λοβοί των σπόρων γίνονται καφέ. Σπέρνουμε σε υγρό υπόστρωμα τύρφης ή βερμικουλίτη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να φυτρώσουν και μετά φυτεύουμε σε γλάστρες. Θα χρειαστούν 5-8 χρόνια για να περιμένουμε το αποτέλεσμα, επομένως αυτή η ενοχλητική μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά είναι ακόμα χρήσιμο να γνωρίζουμε αυτήν την πιθανότητα.

Πώς πολλαπλασιάζεις τα κρίνα; Ποια μέθοδο προτιμάτε και γιατί;

Γιατί τα αγγούρια είναι πικρά και τι πρέπει να κάνετε για να μην έχουν πικρή γεύση

Γιατί τα φύλλα της φράουλας γίνονται κόκκινα; Τι να κάνετε αν τα φύλλα της φράουλας γίνουν κόκκινα;