Remontant κλάδεμα βατόμουρου στη φθινοπωρινή προετοιμασία για το χειμώνα

Το κλάδεμα είναι ένα σημαντικό μέρος της σωστής φροντίδας των θάμνων. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για το πότε και πώς να κλαδέψετε τα βατόμουρα το φθινόπωρο, έτσι ώστε το φυτό να παράγει μια καλή συγκομιδή ζουμερά μούρα που δεν καταστρέφονται από τα έντομα κάθε χρόνο.

Πρόσφατα, οι κηπουροί προτιμούν ολοένα και περισσότερο τις remontant ποικιλίες βατόμουρου. Αυτά τα φυτά μπορούν να καρποφορήσουν από τον Αύγουστο μέχρι τον παγετό. Ωστόσο, αυτοί οι θάμνοι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Πώς να ξεχωρίσετε τα remontant raspberries από τα συνηθισμένα

Το εναέριο τμήμα των remontant raspberries έχει έναν ετήσιο κύκλο ανάπτυξης: οι καρποί ωριμάζουν μέχρι το φθινόπωρο σε βλαστούς που έχουν αναπτυχθεί το τρέχον έτος. Και τα συνηθισμένα σμέουρα καρποφορούν στους βλαστούς του περασμένου έτους.

Κατά την καλλιέργεια βατόμουρων, η κύρια διαφορά στη φροντίδα ενός ασυνήθιστου και συνηθισμένου θάμνου είναι ο τρόπος με τον οποίο κλαδεύονται. Το πρώτο φθινόπωρο αποκόπτεται εντελώς όλο το εναέριο μέρος και το δεύτερο έχουν απομείνει αρκετοί δυνατοί βλαστοί της τρέχουσας χρονιάς που θα δώσουν σοδειά την επόμενη σεζόν.

Γιατί πρέπει να κόψετε remontant σμέουρα

Οι αρχάριοι κηπουροί τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το σωστό κλάδεμα των remontant raspberries το φθινόπωρο και την προετοιμασία για το χειμώνα. Αυτή η τεχνική πραγματοποιείται με ορισμένα χαρακτηριστικά. Από έναν θάμνο, μπορείτε να συγκομίσετε δύο καλλιέργειες σε μια εποχή (καλοκαίρι και φθινόπωρο). Στη συνέχεια, οι βλαστοί δεν αφαιρούνται, αλλά τα πιο δυνατά ετήσια κλαδιά αφήνονται για το χειμώνα, κόβοντας τις κορυφές τους (όπως με τα συνηθισμένα σμέουρα).

Χρειάζεται να κλαδέψω τα σμέουρα επισκευής για το χειμώνα;

Εάν θέλετε να πάρετε δύο καλλιέργειες σμέουρων την επόμενη σεζόν, μην κόψετε ολόκληρο τον θάμνο κάτω από τη ρίζα.

Ωστόσο, η προσπάθεια διπλής καλλιέργειας θα προκαλέσει γενική αποδυνάμωση του φυτού, μείωση της απόδοσης και επιδείνωση της γεύσης του καρπού. Επιπλέον, τα μούρα που ωριμάζουν το καλοκαίρι θα γίνουν τροφή για τις προνύμφες του σκαθαριού του βατόμουρου. Το άθροισμα όλων αυτών των παραγόντων θα οδηγήσει τελικά στο γεγονός ότι το φυτό θα χάσει τις επανασυντηρητικές του ιδιότητες.

Για να μην συμβεί αυτό, μετά το τέλος της καρποφορίας, οι βλαστοί πρέπει να κοπούν στη ρίζα, χωρίς να αφήνουν κούτσουρα και να καούν. Την άνοιξη, τα κλαδιά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν ξανά και μέχρι το φθινόπωρο θα ωριμάσουν πάνω τους μεγάλα και, πολύ σημαντικό, άθικτα μούρα (κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης, το σκαθάρι του βατόμουρου φεύγει ήδη για χειμερινή χειμερία νάρκη). Έτσι, έχετε μία καλλιέργεια ανά εποχή, αλλά η ποιότητα και η ποσότητα της σίγουρα θα σας ευχαριστήσουν.

αν θα κλαδέψουμε τα βατόμουρα για το χειμώνα

Την άνοιξη, στη θέση των παλιών βλαστών από βατόμουρα, θα αναπτυχθούν από 3 έως 7 νεαρά στελέχη, στα οποία θα ωριμάσουν τα γλυκά μούρα το φθινόπωρο.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να κλαδέψετε τα βατόμουρα – το φθινόπωρο ή την άνοιξη;

Τα επισκευαστικά σμέουρα κλαδεύονται δύο φορές τη σεζόν. Ταυτόχρονα, μόνο υγειονομικό κλάδεμα πραγματοποιείται την άνοιξη και το φθινόπωρο ο θάμνος κόβεται εντελώς.

Πώς να κλαδέψετε τα σμέουρα επισκευής

Εάν αφήσετε αρκετούς βλαστούς στον θάμνο για το χειμώνα, νωρίς την άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος) πραγματοποιήστε υγειονομικό κλάδεμα: αφαιρέστε όλους τους κατεστραμμένους, ξηρούς και παγωμένους βλαστούς. Εάν ένας θάμνος έχει πολλά κλαδιά που παρεμβαίνουν μεταξύ τους, αφήστε περίπου 10 δυνατούς βλαστούς στο φυτό. Για να αποτρέψετε την πήξη και την αποδυνάμωση των σμέουρων λόγω ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, αφαιρείτε περιοδικά τους νεαρούς βλαστούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στα τέλη του φθινοπώρου (όχι νωρίτερα από τον Νοέμβριο), όταν πέφτουν τα φύλλα από τα φυτά, κόψτε ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του θάμνου του βατόμουρου στη βάση του εδάφους.

αν θα κλαδέψουμε τα βατόμουρα για το χειμώνα

Μην βιαστείτε με το φθινοπωρινό κλάδεμα: το φυτό πρέπει να βάζει μπουμπούκια ανανέωσης

Πρέπει να κλαδέψω τα βατόμουρα που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο;

Οι θάμνοι βατόμουρου που φυτεύτηκαν φέτος δεν έχουν κοπεί εντελώς. Σε τέτοια σπορόφυτα, οι βλαστοί συντομεύονται μόνο στα 20 cm.

Όπως μπορείτε να δείτε, το κόψιμο των remontant raspberries είναι ευκολότερο από τα κανονικά raspberries. Εάν έχετε την επιθυμία να καλλιεργήσετε έναν τέτοιο θάμνο στον ιστότοπό σας, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις αποδεδειγμένες ποικιλίες. Μιλήσαμε για αυτά στο άρθρο Κορυφαίες καλύτερες ποικιλίες remontant raspberries.

Φροντίδα για τις φράουλες μετά την καρποφορία: πότε να κόψετε τις φράουλες και πώς να ταΐσετε τις φράουλες μετά την καρποφορία

Άφιξη του ιαπωνικού σκαθαριού στη Γαλλία: πρέπει να ανησυχούμε;